Flori, candele şi fotografii şi pentru gorjeanca decedată în accidentul din Muntenegru

372

Tragicul accident din Muntenegru, unde, la sfârşitul lunii iunie, 19 români, printre care şi o gorjeancă, şi-au pierdut viaţa, a rămas tipărit în mintea tuturor. Carnagiul, care a avut loc în defileul râului Moraca, pe podul Grlo, se pare că ar fi avut loc pe fondul vitezei, şoferul neadaptând viteza la condiţiile drumului. Iar un astfel de eveniment neplăcut, se poate întâmpla şi la noi, pe „Drumul Regelui”, aşa cum mai este numită Transalpina. Lipsa parapeţilor de susţinere pot oricând să fie principalul motiv al unei tragedii. Autorităţile trag semnale de alarmă spunând că pe Transalpina nu se circulă, însă mii de turişti o vizitează lunar.

19 români şi-au pierdut viaţa şi alţi 28 au fost grav răniţi. Acesta este tabloul final al accidentului din Muntenegru care a avut loc în luna iunie a acestui an. Iar printre cei care şi-au pierdut viaţa se afla şi o gorjeancă. Mariana Mateescu. Ea a fost cea care trebuia să le arate turiştilor minunăţiile fostei Iugolslavii. Însă şi-a găsit sfârşitul, împreună cu soţul ei, la sute de kilometri depărtare de casă, de Curtea de Argeş, localitate unde se stabilise după căsătorie. Au fost multe lacrimi şi încă mai sunt vărsate la capătul podului Grlo, unde românii şi-au pierdut viaţa. Chiar dacă au trecut mai bine de 3 luni de la tragicul eveniment, locul este împânzit de flori şi lumânări. Iar turiştii care trec pe acolo, români şi nu numai, aprind o lumânare sau spun o rugăciune. Mărturie stau zecile de candele, flori sau fotografii puse în locul unde românii şi-au pierdut viaţa. Pe lângă iconiţele lăsate de oamenii care au trecut pe acolo, există şi un mesaj pentru muntenegreni, prin care românii le mulţumesc pentru solidaritate.

Drumul groazei
Locul unde şi gorjeanca Mariana Mateescu, ghidul acelei excursii, şi-a pierdut viaţa, se află la aproximativ 160 de kilometri de graniţa Serbiei cu Muntenegru, în apropierea capitalei fostei Iugoslavi, Podgorica. Traseul este unul destul de greu, uneori te afli la peste 1.500 metri altitudine, tot ce vezi în jurul tău sunt numai munţi şi prăpastii. Din păcate, accidentul se poate repeta oricând în România. Unul dintre cele mai frumoase trasee din Europa, Transalpina, poate deveni oricând capcană pentru cei care se aventurează pe el. Traseul nu este deschis circulaţiei, parapeţii de rezistenţă lipsesc pe porţiuni mari cu desăvârşire, şi, cu toate astea, mii de turişti tranzitează cea mai înaltă şosea, lunar. Oamenii se expun pericolului şi întorc de multe ori privirea atunci când trec pe lângă indicatorul „Drum închis circulaţiei”. Îşi riscă viaţa pentru priveliştea oferită de Transalpina. Iar autorităţile încă nu au un răspuns la întrebarea : „Când vom putea traversa în siguranţă Transalpina, când se va deschide circulaţiei drumul?”.
Ana Maria Dina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here