Certificatele de naștere și cele de deces se pot solicita în format digital, la Turcinești

713

Românii pot să solicite certificate de naștere și deces în format digital în 33 de noi localități, după ce sistemul IT de înregistrare exclusiv electronică a acestor evenimente de viață a fost extins, a anunțat Ministerul Administrației și Internelor.

La nivelul județului Gorj, conform informațiilor publicate de MAI, comuna Turcinești intră pe lista localităților din țară unde a devenit operațional acest serviciu online.
,,Începând din data de 22 mai 2024, Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC mai integrează 7 municipii reședință de județ și alte 26 de unități administrativ-teritoriale. Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, cu sprijinul Direcțiilor Județene de Evidență a Persoanelor din județele Bistrița-Năsăud, Buzău, Mureș, Neamț, Sălaj, Vaslui și Vrancea, precum şi al direcțiilor locale de evidență a persoanelor implicate, a realizat extinderea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă la nivelul municipiilor reședință de județ Bistrița, Buzău, Focșani, Târgu-Mureș, Piatra–Neamț, Vaslui și Zalău. Astfel, la nivelul fiecărui municipiu reședință de județ, menționat mai sus, platforma destinată activității ofițerilor de stare civilă devine activă, prin înregistrarea doar în format digital a evenimentelor de viață naștere și deces. În ceea ce privește obținerea certificatului de naștere sau deces, cetățeanul/aparținătorul poate solicita eliberarea acestuia în format digital sau, la cerere, în format fizic printat pe un formular securizat. Totodată, prin prisma activităților întreprinse, extinderea S.I.I.E.A.S.C, s-a realizat și la nivelul următoarelor unități administrativ-teritoriale, după cum urmează: Județul Bihor: Aleșd, Beiuș, Marghita, Valea lui Mihai; Județul Călărași: Oltenița și Budești; Județul Constanța: Castelu, Comana, Cumpăna, Murfatlar, Poarta Albă, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Eforie, Istria, Peștera, Hârșova, 23 August, Crucea, Chirnogeni, Ovidiu, Aliman, Bărăganu, Ion Corvin, Cuza Vodă; Județul Gorj: Turcinești”, se arată în comunicatul MAI. Întrucât, extinderea Sistemului Informatic Integrat se realizează etapizat, fiind necesară interconectarea celor 3188 de unități administrativ-teritoriale, platforma destinată prestării serviciilor exclusiv on-line cetățenilor, la momentul actual, nu poate fi accesibilă. Extinderea, la nivel național, a Sistemului Informatic are ca termen de finalizare data de 24 septembrie 2024.
În prezent, pentru a obține un certificat de stare civila naștere sau deces, persoana se deplasează la oficiul de stare civilă unde depune documentele necesare, respectiv, cererea de eliberare a certificatului de stare civilă, document care se poate elibera atât în format digital, solicitantul trebuind să comunice ofițerului de stare civilă o adresă de poștă electronică, dar și în format fizic, printat pe un formular securizat, în funcție de opțiunea cetățeanului/aparținătorului.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here