Trei societăţi private, deszăpezesc drumurile naţionale din Gorj

373

Trei societăţi private se vor ocupa în sezonul rece 2013-2014 de deszăpezirea drumurilor naţionale din judeţul Gorj, acestea având în dotare 39 de utilaje. Potrivit şefului Secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu, Ion Tudor se estimează că vor fi folosite, în sezonul rece, pentru deszăpezirea drumurilor 3.280 de tone de nisip şi 6.340 de tone de sare.

Pentru că ne aflăm la un pas de debutul sezonului de iarnă iar fenomenele meteorologice din următoarea perioadă prevestesc venirea zăpezii la nivelul judeţului Gorj, se fac pregătiri pentru a preîntâmpina problemele care pot apărea pe drumurile judeţului. „Activitatea de deszăpezire a fost externalizată la nivelul Secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu. Firma Gecor, care este la al patrulea contract de deszăpezire, se va ocupa de 80 % din drumurile din Gorj, iar pe diferenţă sunt două firme, pe tronsonul Rovinari-Bumbeşti Jiu şi Bumbeşti-Jiu-Petroşani, DN 66, unde se efectuează lucrări de reabilitare a carosabilului, se va ocupa firma constructoare, care este răspunzătoare inclusiv pentru întreţinerea de iarnă. Pe zona Rovinari-Târgu-Jiu este firma Comsa, iar pe nord, s-a făcut contract cu SC Coremi, o firmă care este în asociere în cadrul lucrării”, a precizat Ion Tudor, directorul secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu.

44 de utilaje, la datorie
Dintre cele 44 de utilaje care vor interveni pe drumurile naţionale, 39 aparţin celor trei firme, iar cinci sunt ale Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu-Jiu. “Sunt 44 de utilaje efectiv în stradă, adică utilaje cu lamă şi dispozitive de împrăştiere ale materialelor antiderapante, utilaje cu turbofreză. Am avut nevoie de turbofreze în acest an pentru că atunci când este o cantitate mare de zăpadă, neputând să fie dată până la marginea drumului, este nevoie de freză să fie aruncată zăpada la distanţă. Le vom folosi în mod deosebit la Rânca, pe Godeanu, dar şi pe Defileul Jiului sau pe DN 7 A”, a mai menţionat Ion Tudor.

La Rânca, Godeanu şi DN 7 A s-a intrat deja pentru deszăpezire
Potrivit acestuia, a fost asigurată până acum cantitatea de 25% din stocul de nisip necesar, urmând ca restul cantităţii să fie repartizată eşalonat. La nivelul judeţului Gorj se estimează că vor fi folosite, în sezonul rece, 3.280 de tone de nisip şi 6.340 de tone de sare.
Totodată, Ion Tudor a menţionat că în zona de munte, la bazele din Rânca, Godeanu şi DN 7 A, s-a dat ordin de a se intra în bază cu utilajele pentru deszăpezire, luând în considerare că în aceste zone se creează mai devreme poleiul.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here