Ruşeţ, reales preşedinte al USME Jilţ-Turceni

282

DSCN5816Preşedinţia Uniunii Sindicale Mine-Energie (USME) Jilţ- Turceni a fost obiectul unui scrutin organizat sâmbătă la Mătăsari la sediul USME. 136 de delegaţi au stabilit prin vot pe cei care vor să îi reprezinte pentru următorii cinci ani de zile, deşi mandatul fostei conduceri a uniunii sindicale nu era nici măcar aproape de final.

Mandatul lui Ion Ruşeţ, reales însă sâmbătă în funcţia de preşedinte al USME Jilţ-Turceni, se finaliza abia în perioada august-septembrie 2012. Alături de Ruşeţ au mai fost însă realeşi în funcţii, drept membrii în Biroul Executiv, Adrian Marciuc, Vasile Geamănu, Ion Moraru şi Nicolae Pagnejer.

,,Declar deschise lucrările Conferinţei Extraordinare a Uniunii Sindicale Mine-Energie Jilţ-Turceni, conferinţă convocată prin hotărârea DSCN5814Colegiului de Coordonare al organizaţiei, în conformitate cu prevederile art. 21 şi următoarele din statutul USME Jilţ-Turceni”, au fost primele cuvinte rostite de Ion Ruşeţ în sala de şedinţe a uniunii sindicale. Acesta a prezentat apoi ordinea de zi, pe care a şi supus-o la vot, invitaţii din sală, care au şi luat cuvântul, după care a dat citire unui raport de activitate pentru perioada 2008-2010. ,,Este ştiut că, în această perioadă, Uniunea a suferit transformări profunde atât în ceea ce priveşte relaţia pe care a avut-o cu administraţia cât şi structura sa. Totuşi, aşa cum am avut strategia aprobată în conferinţa din 2007, am considerat că principala noastră preocupare trebuie să fie în domeniul relaţiilor de muncă, a negocierilor colective la nivelul SC Complexul Energetic Turceni”, a menţionat apoi Ruşeţ, vorbind despre contractul colectiv de muncă şi despre majorările salariale.

rusetTensiuni sindicale pe fondul şomajului

,,Ştiu că sunt nemulţumiri pe această temă. Ştiu că în 2010, şi poate am trăit aşa un regret personal, au fost comentarii cu privire la faptul că mai mult pierdem decât câştigăm, că în 2010 când avem un preşedinte senator, am ajuns să pierdem 27% din câştigurile salariale, şi recunosc că o parte din colegii noştri care lucrau sâmbăta şi duminica, prin nelucru, au pierdut aceşti bani. În situaţia aceasta noi am respectat principiul unităţii şi solidarităţii sindicale”, a declarat Ruşeţ. ,,Colegii noştri de la SNLO ne-au spus că nu pot să facă nicio creştere salarială şi că urmează să se rezolve asta începând cu 1 octombrie. Colegii noştri au avut o situaţie în care au intrat în şomaj tehnic, mai lungă decât noi. Ştiţi foarte bine că şi noi a trebuit să intrăm în şomaj tehnic, nu pentru faptul că nu puteam să ne desfăşurăm activitatea, ori că nu puteam livra cărbune la termocentrala Turceni, ci pentru spiritul de solidaritate, un spirit pentru care am luptat”, a completat preşedintele USME.

uniunea sindicalaPas peste greutăţi

Optimist, Ruşeţ, a menţionat că greutăţile vor fi însă depăşite. ,,Îmi exprim convingerea că vom păşi peste această greutate a acestui an. Ştiţi că în 2008-2009 noi am reuşit să negociem în contractul colectiv de muncă şi alte facilităţi cum ar fi cota de energie şi cota de cărbune. (..) Am avut creştere de primă de vacanţă. Anul 2008 a fost începutul unor conflicte de drepturi privind neexecutarea unor clauze prevăzute pe contractul de muncă pe ramura energie”, a specificat Ruşeţ.

Izvoranu îşi bate joc de lucrătorii din Jilţ

Constantin Izvoranu, omul de afaceri mehedinţean, bun prieten cu pedelistul Ionel Manţog a fost şi el pus în discuţia şedinţei sindicale de la votMătăsari. Asta deoarece lucrătorii din Jilţ, susţine Ruşeţ, se plâng de felul în care acesta exploatează anumite maşini utilizate aici. ,,Anul trecut maşinile lui Izvoranu, în iarnă nu aveau căldură, în vară nu aveau aer condiţionat. Iată un aspect la care trebuie să ne mai gândim. Administraţia nu îl prea deranjează pe domnul Izvoranu, trebuie să o facem atunci noi, responsabilii sindicali, pentru că oamenii noştri sunt cei care ne cer acest lucru. Sigur, pot să existe partipriuri, relaţii personale pe care nu le excludem. Eu sunt cunoştinţă bună cu Izvoranu dar nu sunt de acord cu această metodă de a exploata la maxim anumite maşini de un nivel slab tehnic, pentru a-şi bate joc de lucrătorii din Jilţ. Acest lucru trebuie să îl avem în continuare în vedere”, a declarat Ruşeţ.

123 de voturi pentru Ruşeţ

La finalul Conferinţei Extraordinare a USME Jilţ-Turceni cei 136 de delegaţi prezenţi în sală au votat componenţa Biroului Eexecutiv şi Comisia de Cenzori. În două cabine special amenajate, delegaţii şi-au exprimat votul liber. Nu s-au folosit ştampile de vot ci sindicaliştii au tăiat cu pixul pe membrii pe care nu îi vroiau. Buletinele se depuneau apoi într-o urnă sigilată. La o jumătate de oră după începerea scrutinului s-au numărat voturile. Ruşeţ a obţinut 123 de voturi din 126 valabil exprimate. Adrian Marciuc, preşedintele executiv, a obţinut 122 de voturi ,,pentru” şi 4 ,,împotrivă” iar vicepreşedintele Vasile Geamănu a obţinut 119 voturi ,,pentru” şi 7 ,,împotrivă”. Secretarii executivi Ion Moraru şi Nicolae Pagnejer au primit 119 voturi, respectiv 116 voturi ,,pentru”. Cei cinci formează şi acum Biroul Executiv al USME Jilţ-Turceni, doar doi dintre foştii membrii dispărând din vechea formulă de conducere. ,,Este o depunere de mandat pe care am făcut-o împreună cu toţi colegii mei. Nu a fost una unilaterală a lui Ruşeţ, în calitate, de preşedinte ci a fost o acţiune a tuturor colegilor mei din Biroul Executiv. Este un prim pas spre restructurare sindicală. Am reuşit acum să dăm un vot de încredere pe modificarea statutului şi să asigurăm participarea la deciziile USME Jiţ-Turceni a reprezentanţilor din toate categoriile de lucrători. Avem un Birou Executiv cu o participare la decizie a tuturor categoriilor de militanţi sindicali care reprezintă diferiţi lucrători”, a declarat Ruşeţ, după numărarea voturilor. Acesta a menţionat că s-a apelat la această metodă pentru o reorganizare a uniunii sindicale. ,,Am dorit să arătăm tuturor că nu ne este frică de reformă, de anticipate”, a conchis Ruşeţ.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here