Directorii spitalelor, între aderarea la contractul colectiv de muncă şi negocierea lui

416

spital judeteanManagerii spitalelor din judeţul nostru încă nu s-au decis ce să facă în privinţa contractului colectiv de muncă: să negocieze cu sindicatele reprezentative, sau să adere la Contractul Colectiv de Muncă la nivel de grup de unităţi al Ministerului Sănătăţii şi unităţilor din subordine?!

Până în prezent, doar la Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” este în derulare procedura de negociere.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu încă nu s-a luat o decizie clară privind negocierea sau aderarea. „Nu mi-a venit nicio hârtie de la Ministerul Sănătăţii până în prezent. Sindicatele sunt interesate de negociere, deci ele ştiu mai multe despre acest contract. Eu doar coordonez activitatea spitalului”, a declarat Vasile Stănculete, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Totuşi, surse din rândul sindicatelor susţin că astăzi are loc o întâlnire la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, în scopul luării unei decizii privind contractul colectiv de muncă.

Trei runde de negocieri la spitalul din Rovinari

Dacă la unele spitale nu au sosit adresele pentru negocierea contractului colectiv de muncă sau aderarea la el, la Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari au fost parcurse deja trei runde de negociere a contractului. „Pe data de 20 octombrie s-a desfăşurat cea de-a treia rundă de negociere a contractului colectiv de muncă, conform Legii 62/2011. Această lege prevede că negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate se face de către sindicatul reprezentativ din unitate. Pentru că la spitalul din Rovinari, reprezentativ este Sindicatul Sanitas Rovinari, noi am negociat. Până în prezent am reuşit să ne înţelegem cu conducerea spitalului şi la următoarea întâlnire, care va avea loc pe 3 noiembrie, vom semna contractul. Până pe 10-15 noiembrie îl vom înregistra, apoi intră în vigoare. Valabilitatea acestui contract este de 12 luni de la momentul înregistrării, pentru că aşa am convenit cu conducerea unităţii”, a explicat Gheorghe Boruga, preşedintele Sindicatului Sanitas Rovinari.

Spitalul Novaci, în stand-by

Şi la Spitalul Orăşenesc Novaci este reprezentativ tot Sindicatul Sanitas, dar aici se pare că nu s-a discutat nimic în privinţa contractului colectiv de muncă la nivel de unitate. „Noi nu ma primit nimic, nicio adresă, nici de la Ministerul Sănătăţii şi nici de la sindicate. La noi este reprezentativ Sanitas-ul. Noi am scos contractul de pe internet şi urmează să-l studiem, apoi luăm o decizie în privinţa lu”, a spus Eufimia Dumitrescu, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci.

Negociere versus aderare

La Spitalul Orăşenesc Turceni, potrivit unor surse din rândul sindicaliştilor, urmează a fi demarată procedura de negociere a contractului colectiv de muncă la nivel de unitate. Între timp, directorii de spitale încă mai „cântăresc” posibilităţile pe care le au privind contractul colectiv de muncă, înainte de a lua cea mai bună decizie. Eu pot opta fie pentru a sta la masa negocierilor cu sindicatul reprezentativ din unitate, fie pentru aderarea la Contractul Colectiv de Muncă la nivel de grup de unităţi al Ministerului Sănătăţii şi unităţilor din subordine. În cazul variantei din urmă, se pare că aceasta este benefică atât angajatorului, cât şi angajaţilor care beneficiază de drepturile prevăzute în contractul negociat, ministerul fiind garantul respectării legalităţii pentru drepturile şi obligaţiile stipulate.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.