Salariaţii TESA ai Ambulanţei Gorj, la ghilotina disponibilizării

432

Treizeci de salariaţi TESA ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Gorj sunt în pericol să-şi piardă locurile de muncă dacă proiectul Ministerului Sănătăţii privind regionalizarea Direcţiilor de Sănătate Publică şi SJA-urilor va fi legiferat. Proiectul în cauză, publicat de vineri pe site-ul Ministerului Sănătăţii, se află în dezbatere publică pe parcursul a 30 de zile, după care, odată publicat în Monitorul Oficial, cel puţin în forma actuală, îşi va produce efectele lăsând fără serviciu 30 de angajaţi, personal TESA, ai SJA Gorj. În această situaţie, este interesant de aflat cine va rămâne la cârma SJA Gorj pe noua funcţie de medic şef, dacă posturile de manager şi cel de director medical se vor desfiinţa.

În noul proiect este prevăzută înfiinţarea a opt servicii regionale de ambulanţă care vor cuprinde fiecare câte cinci judeţe. SJA Gorj va funcţiona alături de serviciile de ambulanţă din judeţele Dolj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi, cu centrul la Craiova, unitatea numindu-se Serviciul Regional de Ambulanţă Sud-Vest Oltenia. Unitatea de la Gorj îşi va pierde însă personalitatea juridică şi coordonarea aici va fi făcută pe schema: medic şef, asistent şef şi şef Serviciu Mişcare-Exploatare Auto.
În schimb, conducerea Serviciului Regional de Ambulanţă Sud-Vest Oltenia va fi făcută pe schema manager, director economic, director tehnic, medic-şef, asistent-şef şi şef Serviciu Administrativ.

Membrii Comitetului Director al SJA Gorj, fără funcţii
În actuala structură a SJA Gorj funcţionează Comitetul Director, format din cinci persoane. Este vorba despre Dan Vâlceanu – actualul manager, Gabriela Badiu – director medical, Alexandru Prejbeanu – director economic, Cătălin Cosor – director tehnic, Manuela Tudorescu – asistent şef. Acest organism, în noul proiect, este desfiinţat, la Craiova însă va fi format un Consiliu de Administraţie însă care va conduce Serviciul Regional de Ambulanţă, format din cele cinci judeţe.

Trei din cinci şefi rămân ca personal operativ
Desfiinţarea Comitetului Director al SJA Gorj nu este singura modificare ce se va opera în privinţa organismelor de conducere din unitate. SJA Gorj va rămâne, potrivit proiectului, fără posturile de director tehnic şi director economic, Prejbeanu şi Cosor pierzându-şi, în acest caz, locurile de muncă.
Rămân în schimb, trei persoane care îşi vor păstra funcţiile de execuţie. Este vorba despre Vâlceanu şi Badiu, care pot rămâne medici pe echipaje de urgenţă şi despre Tudorescu care va rămâne, în continuare, asistent medical pe aceleaşi echipaje de urgenţă. Cei trei au posturile în cauză rezervate, asta odată cu promovarea pe posturile de execuţie.

Fără jurist, economişti, contabili..
Constantin Mitroi, juristul SJA Gorj, va rămâne şi el fără post, odată ce unitatea îşi pierde personalitatea juridică. Acesta lucrează cam de 6 ani în instituţie.
La Compartimentul Resurse Umane, posturile ocupate de Nicoleta Drăghici, actual economist, şi Camelia Crâjmariu, actual referent 1A, pot dispărea şi ele, de salariaţii din cinci judeţe urmând să se ocupe personalul TESA de la Serviciul Regional de Ambulanţă Craiova.
De la Compartimentul Contabilitate, posturile ocupate de Daria Viezure-economist, Mihaela Digulescu-economist, Valeria Şendroiu-contabil şi Elena Băiatu-economist, dispar, munca celor patru urmând să fie preluată de noul serviciu de la Craiova.

Minus magazineri, ingineri şi mecanici
Compartimentul Aprovizionare, Transport, Administrativ, Întreţinere şi Reparaţii Clădiri, va rămâne fără cei şase actuali salariaţi. Este vorba despre Lenuţa Safta-magaziner, Dan Medar-magaziner, Rodica Mălăescu-magaziner, Ion Drigă-tehnician(merciolog aprovizionare), Bălan-şofer, Laurenţiu Besoi-electrician sunt în pericolul ca într-o lună şi jumătate să rămână fără actualele posturi.
Compartimentul de Telecomunicaţii va fi desfiinţat ca şi postul ocupat de Constantin Tudoroiu, tehnician pe probleme de radio-telefonie.
Serviciul Mişcare Exploatare Auto şi Atelierul Mecanic va pierde opt salariaţi fiind vorba despre: Ana Nădrag-referent(impiegat de mişcare), Mircea Bunăiaşu-inginer, Marinică Vlădoiescu-şef mişcare exploatare auto şi mecanicii auto Constantin Besoi, Gheorghe Becheru, Constantin Truşcă, Nicolae Daea, Marian Botică.
De asemenea, Compartimentul Statistică şi Informatică Medicală va reduce două posturi de statisticieni ocupate în prezent de Florentina Hîrsu şi Florentina Ianc.

Secretara managerului dispare
Din schema TESA dispare şi postul de secretar dactilograf ocupat de Ioana Brebu.
Managerul actual al SJA Gorj, Dan Vâlceanu, are însă speranţa că proiectul în cauză ar mai putea suferi modificări, urmare a discuţiilor sindicaliştilor din sănătate cu ministrul Sănătăţii şi a unei întâlniri hotărâtoare ce va avea loc la Sinaia, la începutul lunii viitoare.
“Din moment ce totul este în stadiu de proiect, vor mai exista consultări cu sindicatele şi va fi şi şedinţa de la Sinaia unde vor participa toate Serviciile de Ambulanţă pe tară şi unde vor fi discutate, timp de trei zile, problemele ambulanţei, sperăm ca situaţia să se lămurească”, a declarat Dan Vâlceanu, cu menţiunea că la Sinaia se aşteaptă prezenţa ministrului Eugen Nicolăescu sau a secretarului de stat Raed Arafat.
Vâlceanu speră, de asemenea, că în caz de disponibilizări a personalului TESA al SJA Gorj, actualii aproape 30 de angajaţi să fie măcar redistribuiţi la alte instituţii sanitare.

Cine îşi va adjudeca minimul de posturi, posibil, rămase
Dacă totuşi proiectul nu va suferi modificări substanţiale şi actualul ordin va fi legiferat, la SJA Gorj vor rămâne o mână de şefi care îşi vor adjudeca minimul de posturi de execuţie pe baza susţinerii politice. Este interesant de urmărit dacă PNL-ul îşi va menţine susţinerea pentru Dan Vâlceanu, care poate rămâne medic-şef, liberalii coordonând acum politic SJA Gorj, sau PSD-ul o va susţine şi o va promova pe proaspăta membră de partid, Gabriela Badiu, pe aceeaşi funcţie.
Cert este că, la fel ca la Direcţia de Sănătate Publică Gorj, care va deveni şi ea Oficiu Judeţean fără personalitate juridică şi îşi va reduce personalul TESA, la SJA Gorj salariaţii vizaţi nu sunt deloc liniştiţi, numărându-şi zilele la actualul loc de muncă.
În schimb cei în jur de 170 de angajaţi din personalul operativ, care sunt medici, asistenţi, ambulanţieri, dispeceri (operatori registratori de urgenţă) stau liniştiţi pentru că ei nu îşi vor pierde locurile de muncă, dimpotrivă aici este imperios necesară angajarea mai multor echipaje de urgenţă.
Anamaria Stoica

Pentru a vedea proiectul aflat în dezbatere publică daţi clic pe poze

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here