Corpul de Control al Romarm, în verificare la UM Sadu

325

Noul director al Companiei Naţionale Romarm SA, Dan Tache, şi-a trimis Corpul de Control la Uzina Mecanică(UM) Sadu în urma reţinerii, marţi, a celor opt salariaţi ai fabricii, cercetaţi într-un dosar de trafic de armament. Verificările pe care le vor face cei din Corpul de Control vor sta la baza demiterii aşteptate a directorului general al UM Sadu, Nicolae Dijmărescu, cercetat acum pentru neglijenţă în serviciu, în aparatul de conducere al uzinei urmând să se opereze şi alte schimbări. Cert este că sub Dijmărescu, UM Sadu a avut un management financiar dezastruos, fabrica acumulând debite de peste 16 milioane de lei la bugetul statului.

Uzina Mecanică (UM) Sadu este parcă blestemată la capitolul management. Dacă a avut o conducere dezastruoasă sub pedelistul Marcel Hoară, accidentele grave de muncă nelipsind din peisaj, şi după rămânerea lui Lori Boian sub alt administrator lucrurile nu s-au schimbat. Acum uzina este la un pas de dezastru, managementul lui Nicolae Dijmărescu demonstrând că din uzină se puteau scoate “cu plasa”, periodic, cantităţi mari de armament şi substanţe periculoase, fără ca cineva să mişte vreun deget.
Situaţia devenită cunoscută şi la nivel de Romarm, Lori Boian fostul director al fabricii fiind promovat director general aici până în ianuarie când a fost mutat pe o treaptă mai jos, de director adjunct, a impus abia acum luarea unor măsuri la UM Sadu. Liberalul Dan Tache, directorul general al Romarm, lugojanul numit în funcţia lui Boian de către ministrul Economiei Varujan Vosganian, încă de la finalul lunii decembrie 2012, dar instalat pe scaun abia pe 8 ianuarie, a percutat şi şi-a trimis Corpul de Control la UM Sadu pentru o verificare ale cărei rezultate se vor transmite şi la nivel de Guvern. De altfel astăzi Victor Ponta se va afla în Gorj iar premierul va fi informat de autorităţile judeţene şi de situaţia concretă de la UM Sadu.

Dijmărescu, decăzut din drepturi
Finalul verificării va coincide şi cu schimbarea din funcţie a directorului general al UM Sadu, Nicolae Dijmărescu, reţinut luni noaptea şi încătuşat în dosarul traficului de muniţie. Asta şi pentru că recenta calitate de cercetat şi viitor învinuit în acest dosar îl face incompatibil cu cea de şef al unei fabrici de armament, în locul său putând fi pus, chiar mai devreme, un director interimar.
Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, susţine că viitoarele numiri la UM Sadu nu vor fi politice, cei de la Romarm având “mână liberă” în a-şi numi specialiştii în funcţii. “Epoca «Hoară» s-a terminat. Cine crede că cei de la UM Sadu vor fi numiţi politic se înşală iar cei care spun că au abilitatea să facă asta sunt nişte mincinoşi”, a declarat Ion Călinoiu.
Asta că tot liberalul-şef Dian Popescu se lăuda nu demult că este “preocupat” de soarta angajaţilor de al UM Sadu, ştiindu-se faptul că îşi arogă, deloc dezinteresat, promovarea lui Boian la Romarm. “Directorul general al Romarm, Lori Boian, a fost numit adjunct cu acceptul meu”, se lăuda Dian Popescu, la finalul lunii ianuarie 2013, subliniind oficial în media că a purtat o negociere directă pentru Boian cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Borcan se vedea director comercial
Şi într-o conducere de desene animate a unei uzine de armament, inginerul Marius Borcan, devenit şef al pazei la UM Sadu, se vedea şi el în staff-ul fabricii. Angajaţii de aici susţin acum că Borcan s-ar fi lăudat că ar fi urmat să fie promovat din şef al pazei în funcţia de director comercial al uzinei. Asta evident înainte ca procurorii să facă descinderi la UM Sadu şi în Bumbeşti-Jiu, motivând pe 25 martie că fac verificări de Ziua Poliţiei, asta pentru a nu alerta populaţia. Acum cercetatul Borcan este incompatibil şi cu funcţia deţinută în prezent ca şi cu cea din Autoritatea Teritorială de Ordine Publică(ATOP) Gorj, lucru relatat în numărul trecut de către Gorjeanul.

Debite de 16.270.000 de lei la ANAF
Şi pentru a se demonstra managementul defectuos de la UM Sadu(de parcă ar mai fi nevoie de demonstraţii), este uşor să se arunce o simplă privire pe datoriile fabricii la bugetul statului, lucru făcut public pe site-ul ANAF.
UM Sadu are astfel datorii în cuantum de 16.270.107, conducerea acesteia având de achitat impozitul pe salarii în cuantum de peste 7.700.000 de lei, acizele în valoare de aproape 100.000 de lei penalităţile apropiindu-se de 9 milioane de lei.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here