Coloana de beton de la Frânceşti, doborâtă la pământ

436

O coloană în greutate de două tone, confecţionată din beton, şi amplasată în urmă cu aproape trei ani la intrarea în comuna Peştişani, a fost doborâtă ieri şi mutată din locul amplasamentului ilegal. Cel puţin asta declară viceprimarul localităţii, Ilie Fuiorea, care susţine că acea construcţie din beton a fost aşezată la intrarea în satul Frânceşti fără autorizaţie de construcţie, şi asta pe domeniul public al localităţii. În urma unei sesizări, autorităţile au percutat şi au dat-o jos, urmând să o depoziteze la Peştişani. Vicele nu ştie cui îi aparţine lucrarea sau cine ar fi trebuit tras la răspundere pentru amplasarea ei.

Coloana de beton de la Frânceşti a fost culcată la pământ ieri dimineaţă când autorităţile locale din Peştişani au decis ca salariaţii de la Util Bonus, alături de angajaţii Intreprinderii de Drumuri şi Poduri, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Gorj, să facă demersuri să elimine construcţia din peisaj. S-au folosit pentru asta mai multe utilaje şi chiar o macara pentru a dat jos lucrarea, copie kitsch după Coloana Infinitului din Parcul Central, aparţinând lui Constantin Brâncuşi. “Am primit o solicitare să dăm jos coloana aceea despre care nu se ştia mai nimic. Nu ştim cine a pus-o acolo şi de ce, atâta timp cât nu a cerut nicio autorizaţiei de la noi de la Urbanism. A ridicat-o pe domeniul public iar azi(n.r. ieri) am decis să o doborâm. Coloana nu va fi distrusă”, a declarat vicele Fuiorea.

Din două a mai rămas una
În Peştişani se găseau până ieri două astfel de coloane, una de lemn la Hobiţa şi cea de beton de la Frânceşti.
Coloana de beton ar fi fost ridicată de inginerul minier Ion Susanu din Frânceşti, intenţia acestuia fiind de înfrumuseţare a localităţii şi atenţionare a turiştilor că în comuna Peştişani s-a născut Brâncuşi. De altfel, o troiţă pentru Brâncuşi a fost ridicată şi la biserica din Hobiţa şi la cimitirul localităţii de către Tănasie Lolescu.
Jos au mai fost date acum şi vreo patru plăcuţe la bustul lui Brâncuşi din parcul Hobiţa. Pe una scria doar “Brâncuşi”, iar alta, pusă în spatele lucrării scriind pe ea un citat din Brâncuşi şi unul de Eugen Ionescu care preciza ce a însemnat sculptorul gorjean pentru omenire, a fost doborâtă. Ele au fost puse tot de Tănase Lolescu, pe contribuţia mai multor persoane din Hobiţa şi Peştişani.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here