Ca la noi, la nimeni – Dezastru în lumea medicală, viitor sumbru în economie!

646
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Trăim din ce primim, dar ne creăm viața din ce oferim.”
Winston Churchill

Toate declarațiile aberante despre sistemul sanitar românesc nu-l fac pe acesta mai bun ori mai rău. Sistemul de sănătate este, așa după cum se vede de la o poștă, în cădere liberă. Groaznicul accident din Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț putea fi evitat.
Asta dacă inaugurarea noului Spital COVID de la Lețcani, ridicat pe cheltuiala Consiliilor Județene Neamț și Iași nu s-ar fi amânat, prin grija ministrului liberal al (Ne)Sănătății noastre – ilustrul anonim Nelu Tătaru. Se aștepta alegerea ca președinte a Consiliului Județean Iași a fostului ministru al Mediului, din Guvernul Iohannis-Orban. Nu s-ar mai fi supraaglomerat spitalul din Piatra Neamț și n-ar mai fi fost necesară extinderea și mutarea în grabă a Secției ATI a acestuia de la etajul 3 la etajul 2!
*
În vreme ce ministrul Finanțelor Publice – „genialul” Florin Câțu se tot împrumută cu dobânzi mari și vede o iluzorie „revenire în V” a creșterii economice, sunt foarte mulți analiști economici și financiar-bancari din România care spun contrariul!
Așa de pildă, universitarul și fostul ministru Mircea Coșea ne zice cam așa: „Criza economică este iminentă, dar să nu dăm vina doar pe COVID-19.”
Între altele, domnia sa susține că veștile rele încep să ne domine. În această atmosferă tensionată, marcată de incertitudini și de nesiguranța zilei de mâine, a mai venit o veste rea care, însă, anunță o certitudine, aceea a iminentei crize economice care ne va afecta în viitorul apropiat.
Iar vestea vine de la Institutul Național de Statistică printr-un comunicat recent, ce ne arată că în luna septembrie a acestui an avem un deficit comercial de 13 miliarde de euro, adică 6% din PIB. Exporturile lunare au rămas pe minus, iar importurile au crescut cu patru procente.
Pragul de 1,5 miliarde de euro deficit lunar a fost depășit din nou, la fel ca în luna august, iar tendința consemnată în Trimestrul 3 al anului 2020, a fost una de reluare a creșterii deficitului comercial față de anul precedent, după ce în luna iulie se părea că vom reuși să limităm trendul de majorare semnificativă, declanșat în condiții de pandemie.
S-a menținut și dependența periculoasă pe care schimburile noastre comerciale, adică externe, o au preponderent față de zona comunitară, ceea ce ne face să depindem aproape exclusiv și de situația economiei câtorva țări dezvoltate occidentale.
Astfel, pe primele 9 luni din 2020, schimburile cu țările din Uniunea Europeană au fost de 32,92 miliarde de euro la export și de 42,37 miliarde euro la import(circa 73% din total, atât la exporturi, cât și la importuri). La schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi doar de 11,90 miliarde euro și importuri de 15,50 miliarde de euro(circa 27% din total la exporturi și la importuri). Au rezultat, în felul acesta, solduri negative de circa -9,5 miliarde de euro în schimburile cu țările din Uniunea Europeană și de -3,6 miliarde de euro pe relațiile extracomunitare.
Evident, această situație este o veste extrem de rea, prevestitoare a unei crize iminente. Toate acestea înseamnă criză economică pe care nu o putem evita, întrucât Guvernul Iohannis-Orban nu a luat măsuri de contracarare.
Trecerea de la „reparare” la „reclădire” a economiei se arată a fi imposibilă pentru actualul Guvern PNL! Vorba scriitorului american Mark Twain: „Există o mie de scuze pentru eșecuri, dar niciodată un motiv bun.”
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here