Anchetă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj

335

IMG_7134Şefii lui Gheorghe Focşan s-au aflat, ieri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, ca urmare a faptului că informaţiile ştiute deja de patru luni au ajuns în spaţiul public. Astfel, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi adjunctul său au venit la Târgu-Jiu şi au stat de vorbă cu mai mulţi procurori. Pe de altă parte, adjunctul de la Parchetul Tribunalului Gorj a trimis un drept la replică redacţiei noastre în care nu scoate o vorbă despre certificatul ORNISS al prim-procurorului. Nici c-ar fi, nici că n-ar fi. Suntem, însă, anunţaţi că situaţia nu este deloc alarmantă.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Elisabeta Ponea, şi procurorul general adjunct, Aurel Băjenaru, au venit, ieri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru a verifica informaţiile apărute în coditianul nostru. Deşi aceste informaţii erau cunoscute la nivelul instituţiei din Gorj de câteva luni, superiorii prim-procurorului Gheorghe Focşan au vrut să se convingă dacă aşa stau lucrurile. Nu se ştie la ce concluzie au ajuns cei doi, probabil în perioada următoare aceasta se va afla. Până atunci, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Felicia Cocoş a trimis redacţiei noastre un drept la replică în care ne explică faptul că incidentul de securitate de la instituţie nu reprezintă o situaţie alarmantă.

Parchetul Gorj: Situaţia nu e alarmantă!

„Prin articolul menţionat în care se face referire la situaţia alarmantă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, se informează în mod greşit opinia publică în legătură cu exercitarea în bune condiţii a managementului la această unitate din cadrul Ministerului Public”, susţine Felicia Cocoş. Deci, nu reprezintă deloc o situaţie alarmantă faptul că prim-procurorul Gheorghe Focşan nu deţine certificatul ORNISS, document care îi dă dreptul să aibă acces la informaţii clasificate din anchetele penale, iar această situaţie deloc alarmantă i-a pus pe drumuri pe superiorii lui Focşan. Dacă cei care au redactat acest document nu sunt familializaţi cu termenul alarmant, poate ar trebui definită altfel această situaţie: este una fără precedent. Cu siguranţă nu mai există în ţară un asemenea caz, ca şeful instituţiei să nu aibă dreptul la aceste documente.

Prim-procurorul adjunct: „Am eu acces şi e de ajuns!”

Felicia Cocoş ne mai anunţă faptul că, în conformitate cu Regulamentul de Ordine Interioară al parchetelor, ea este cea care conduce biroul de informaţii clasificate, ci nu prim-procurorul. Prin această informaţie, Parchetul ne confirmă faptul că Gheorghe Focşan nu mai deţine acest aviz, explicându-ne că oricum n-ar fi nevoie. Dacă lucrurile stau aşa, atunci nu putem să nu ne întrebăm ce rol mai are prim-procurorul? Doar de marionetă? Cum rezolvă plângerile împotriva soluţiilor date de procurori, din moment ce el nu are acces la anchetele în care sunt informaţii clasificate? Dacă le repartizează pe acelea prim-procurorului adjunct, cel care deţine un astfel de aviz, atunci de ce mai este şeful prim-procurorului adjunct, când atribuţiile sale sunt limitate, chiar mai puţine decât ale subalternului său?

O anchetă, o replică, nicio explicaţie!

„În orice caz, deţinerea certificatului de securitate ORNISS, nu este o informaţie de interes public”, mai susţine prim-procurorul Felicia Cocoş. În aceste condiţii putem doar să bunuim dacă prim-procurorul are certificat. Să vedem, are certificat, n-are certificat? Noi zicem că n-are şi mai ştim că dacă Gheorghe Focşan l-ar mai fi avut, nu mai era nevoie de o explicaţie de genul că adjunctul conduce compartimentul de informaţii clasificate, nu prim-procurorul. În replica Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj se mai spune că ar exista voci care spune că incidentul de securitate este legat de scurgera unor informaţii din dosare ar fi una tendenţioasă. Acest aspect trebuie, însă, verificat de alte instituţii, iar din informaţiile noastre Parchetul General vrea să afle adevărul. Una peste alta, avem în continuare la Parchetul Gorj o situaţie de genul: vin şefii de la Craiova să verifice informaţiile pe un caz care nu e deloc alarmant, un drept la replică în care nu ni se explică de ce i s-a retras prim-procurorului certificatul ORNISS şi un prim-procurorul „legat la ochi” în privinţa informaţiilor clasificate. Şi, totuşi, de ce avem incident de securitate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj? De ce Focşan nu mai deţine avizul ORNISS?

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here