Sculpturile lui Brâncuşi, model pentru pelicula lui James Cameron, „Avatar”

291
avatarZiarul lui Corneliu Vadim-Tudor, “Tricolorul”, susţine că întreg universul “Avatar”, film regizat de celebrul James Cameron, a fost anticipat pe plaiuri mioritice.

Mai exact, în articolul “Avatar anticipat”, se susţine că “păsările măiestre” din pelicula care i-a fermecat pe toţi iubitorii genului fantasy sunt anticipate de sculpturile lui Brâncuşi. De asemenea, aceleaşi păsări, conform publicaţiei lui Vadim, sunt inspirate din folclorul românesc care, ne spune acesta, abundă de tot felul de înaripate magice. brancusi“Deşi Brâncuşi a cucerit lumea cu mituri româneşti, precum Pasărea Maiastră, din care se trag nu numai Măiestrele sale, dar si minuni ca Poarta Sărutului şi Coloana fără Sfârşit. Brâncuşi a cucerit lumea cu ceea ce e mai specific naţional. Şi americanii confirmă această victorie, prin spaţiile pe care i le acordă artistului gorjean, în cele mai valoroase şi vizitate muzee ale New York-ului, Metropolita şi MoMA. Şi nu se poate spune că Avatar nu e plin de păsări măiestre! Sau de alte motive pe care le întâlnim şi în basmele româneşti, cum ar fi unirea fiinţelor pădurii împotriva răului, ca şi motivul obstacolelor învinse prin puterea iubirii”.

O altă operă anticipativă a filmului “Avatar”, se mai spune, este tabloul “Prelude of a Civilization” (1954) al romanului Victor Brauner. “Dacă s-ar putea face o unitate a surselor, am spune, fără teama de a greşi, că Avatar este un univers imaginar anticipat de basmele româneşti, de arta lui Brâncuşi şi de fantasticul tablou al lui Victor Brauner”, este concluzia articolului publicat de peremist în propriul său ziar.
Selecţie realizată de Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here