Artistul Ionel Scăunașu dezvăluie noi fotografii excepționale, de Ziua Europei, la Muzeul Regiunii Porților de Fier

1858

În data de 9 mai, Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta-Turnu Severin va fi gazda vernisajului unei noi expoziții de fotografie semnată de artistul gorjean Ionel Scăunașu.

Fotografiile artistului Ionel Scăunașu, în special cele care surprind operele brâncușiene de la Târgu Jiu în toată splendoarea și esența lor, au ajuns să fie apreciate în ultimii ani nu doar în țară, ci și peste hotare. Acum revine în atenția publicului, imediat după Paște, chiar în data când este marcată Ziua Europei, cu o nouă expoziție personală, intitulată ”În preajma capodoperei”. Vernisajul va avea loc în data de 9 mai, ora 14:00, la Muzeul Regiunii Porților de Fier, la sediul central din Str. Independenței nr. 2, în spațiul Pavilionului Multifuncțional, din Drobeta-Turnu Severin.
Expoziția, vernisată de ziua Europei, este un omagiu pe care Muzeul Regiunii Porților de Fier îl aduce unuia dintre marii creatori, cel care a vorbit cel mai convingător lumii despre sufletul românesc: Constantin Brâncuși. Regăsindu-se „În prejma capodoperei”, Ionel Scăunașu imortalizează, prin obiectivul aparatului de fotografiat, o înaltă expresie a purității universale brâncușiene și reușeste să surprindă, emoțional, lumina spațiului și spațiul luminii, direct de lângă ansamblul monumental „Constantin Brâncuși” de la Târgu Jiu.
„Fotografiile lui Ionel Scăunașu sunt și un exercițiu acrobatic de tehnică, de așteptare, de momente și o atentă muncă de elaborare estetică. Ionel Scăunașu își pune la încercare toate abilitățile de observație și capacitatea sa tehnică. Studiul luminii și utilizarea ei rămâne fundamentală în structura compozițiilor fotografiilor sale. Artistul creează o aură în jurul sculpturii individuale, încercând, de fiecare dată, să capteze spiritul locului și să-l transmită, intact și pur, fără orice interferență posibilă. Imaginile evocatoare conduc privitorul într-o dimensiune poetică și suspendată: al lui este un proces solitar, alcătuit din așteptare și pauză, în căutarea fotografiei potrivite. Datorită ochiului profund al lui Scăunașu, aceste sculpturi se schimbă de la anotimp la anotimp, zi de zi, cu rezultate și expresii foarte diferite. Sculpturile se îmbină cu lumina zorilor, amiezei, apusului, toamnei, verii… cu soarele și cu ploaia, cu ceața și cu zăpada. O narațiune care se desfășoară prin vibrațiile schimbătoare pe care Scăunașu le captează cu măiestrie, cu capacitatea sa de a surprinde reflexia culorilor, multiplicând efectul emoțional. Alchimie pură exprimă aceste fotografii care vorbesc despre esențe, modelate de un artist vizionar și genial”, spune Katia Pangrazi, scriitor și jurnalist independent.
Ionel Scăunașu activează în domeniul industriilor creative de aproape două decenii, iar, în prezent, este director adjunct al cotidianului ”Gorjeanul”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here