Într-o lume energetică în continuă schimbare, Complexul Energetic Oltenia (CEO) își afirmă rolul vital în menținerea echilibrului și stabilității în Sistemul Energetic Național (SEN). Fostul secretar de stat în Ministerul Energiei, Constantin Ștefan, a subliniat miercuri, într-o postare pe Facebook, importanța CEO, nu doar ca furnizor de energie, ci și ca garant al locurilor de muncă.
Claudiu Matei
În contextul fluctuațiilor de prețuri pe piețele de energie, CEO demonstrează capacitatea de a naviga prin complexitatea situației. Pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), prețurile au atins minime istorice de -529,24 lei/MWh și -91,90 lei/MWh în orele de zi, reflectând provocările cu care se confruntă producătorii de energie. Aceste cifre negative indică faptul că producătorii sunt dispuși să plătească pentru a distribui energia, o situație neobișnuită care subliniază suprasaturarea pieței.
Pe de altă parte, Piața de Echilibrare (PE) prezintă o imagine diferită, cu prețuri la ora 08:00 de 5.284,53 lei/MWh. ”Aici intră pe scenă Complexul Energetic Oltenia cu un procent de 25-30% din PE, care poate vinde pe echilibrare cantități însemnate de energie electrică, la prețuri de mii de lei/MWh făcându-l foarte profitabil”, a explicat fostul secretar de stat în Ministerul Energiei.
Situația actuală este rezultatul unei combinații între abundența energiei regenerabile și numărul limitat de actori capabili să producă energie la cerere pentru echilibrarea consumului. ”Situația descrisă mai sus este generată de prea multe regenerabile și de puțini actori în piață care să poată produce energie oricând pentru echilibrarea consumului cu cererea. Concluzia este că avem energie ieftină pe care o exportăm azi și beneficiem prea puțin de ea dar plătim pe echilibrare prețuri de mii de lei”, a concluzionat Constantin Ștefan.
În iulie, anul trecut, pe când se afla în funcția de secretar de stat, Ștefan a semnalat, public, întârzierile semnificative la termenele de realizare și punere în funcțiune a noilor capacități energetice pe gaze pe care CEO și le-a asumat prin Planul de Restructurare.
”În raportul de analiză (privind corelarea Planului de Restructurare al CE Oltenia cu PNRR C6 Energie) pe care, personal, l-am elaborat la solicitarea fostului ministru în luna aprilie 2023, pe baza datelor furnizate și de CE Oltenia, a rezultat faptul că termenele asumate inițial (iunie 2026) de punere în funcțiune a noilor capacități energetice au fost modificate și există deja o întârziere majoră de cel puțin 1 an și jumătate, după cum urmează: noul termen pentru cei 475 MW pe gaz la Turceni – decembrie 2027; noul termen pentru cei 850 MW pe gaz la Ișalnița – fără dată certă avansată de CE Oltenia”, arăta, la acea vreme, fostul secretar de stat.
Miercuri, 1 mai 2024, la ora 13:30, energia pe cărbune a ocupat locul patru în SEN, cu o cotă de piață de 9,39%, echivalentul a 411 MW.
Este printre foarte puținii care s-au zbatut pentru importanta CE Oltenia si implicit pentru pastrarea locurilor de munca…
Oare acest om a facut macar o vizita la unitatile CEO?di daca a facut a inteles starea echipamentelor?