După prima săptămână, „Campania celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii”, un succes

299

Corina Dragan, campanie violentaDupă o săptămână de activităţi în cadrul „Campaniei celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii”, specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj susţin că aceasta a fost un succes, scopul său fiind atins.

Iniţiatorii campaniei au fost impresionaţi de impactul avut, în special asupra copiilor şi de receptivitatea beneficiarilor tuturor activităţilor desfăşurate.

„Campania celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii” a debutat pe data de 26 noiembrie. De atunci şi până în prezent s-au desfăşurat mai multe activităţi având drept scop informarea specialiştilor care intervin la cazurile de violenţă domestică, dar şi a elevilor anumitor instituţii de învăţământ din judeţ. Astfel, după concursul de desen, desfăşurat la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” din municipiul Târgu-Jiu şi despre care noi am scris, a urmat o altă activitate, de această dată la Şcoala Generală din comuna Albeni.

„Spune NU violenţei”, la Albeni

Pe data de 2 decembrie, la Şcoala Generală din comuna Albeni s-a desfăşurat seminarul „Spune NU violenţei. Beneficiari au fost elevii clasei a VIII-a, 35 la număr, scopul activităţii fiind informarea copiilor cu privire la sprijinul oferit de autorităţi victimelor violenţei domestice. „Pentru ca ei să înţeleagă foarte bine cum stau lucrurile, i-am implicat în nişte joculeţe prin care ei jucau rolul părinţilor şi erau puşi în situaţia de a găsi soluţii pentru a evita conflictele dintre copiii lor, spre exemplu”, a declarat Corina Drăgan, consilier juridic în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. Mai mult, a adăugat aceasta: „am fost uimită de soluţiile lor, m-au surprins pur şi simplu. La final, elevii au declarat că s-au simţit copleşiţi şi că nu se aşteptau să fie atât de greu în postura de părinţi. Concluzia lor a fost că vor fi mult mai înţelegători faţă de părinţi şi or să comunice mai bine cu ei.” Aşadar, acţiunea de la Albeni a fost un succes, în opinia organizatorilor.

Masă rotundă cu specialiştii, la DSP Gorj

Vineri, 3 decembrie, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj a fost următoarea oprire a responsabililor „Campaniei celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii”. Acolo s-a desfăşurat un seminar pe aceeaşi temă: „Spune NU violenţei!”, la care au participat circa 30 de persoane, la o masă rotundă. Persoanele invitate au fost mediatoarele sanitare, asistentele comunitare şi asistentele sociale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă. Aceste persoane au în atribuţii intrarea în comunitate şi luarea pulsului acesteia, dar şi de a media conflictele din familiile comunităţilor, având şi obligaţia de a consilia aceste familii. „Asistentele comunitare se simt frustrate pentru că lumea nu le mai ia în seamă; omul aşteaptă ceva mai mult, aşteaptă bani. De aceea, concluzia a fost că nicio campanie nu va avea succes, atât timp cât omul nu simte o îmbunătăţire a situaţiei financiare”, a explicat Corina Drăgan, reprezentanta DGASPC Gorj.

Fiindcă discuţia a ajuns la bani, asistentele comunitare s-au plâns de faptul că, din lipsa fondurilor, în anumite comunităţi nu există un minim de medicamente cu care asistentul ar putea interveni în caz de necesitate. De aceea, Corina Drăgan spune că s-a găsit o soluţie: „acolo unde sunt elevi, primul om chemat, când se întâmplă ceva, este asistentul comunitare. Am propus să se discute în consiliul de părinţi şi să li se ceară acestora ca fiecare copil să dea câte 1 leu lunar pentru cumpărarea unui minim de materiale, astfel încât să existe o trusă de prim ajutor cu care să se intervină.”

Succes garantat

În urma tuturor acestor activităţi, desfăşurate pe parcursul unei săptămâni, „Campania celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii” este un succes, după cum susţin cei implicaţi. „Ne-am fi dorit ca publicul să fie mai numeros, dar nu a prea fost aşa. Cu toate acestea, dat fiind faptul că s-a mers mai mult pe informarea specialiştilor, în urma întâlnirilor şi discuţiilor cu aceştia pot spune că, până în prezent, scopul Campaniei a fost atins, aceasta având succes. Sperăm că acţiunile ce vor urma, până la încheierea sa, vor fi şi ele încununate de succes şi vor avea ecou”, a concluzionat Corina Drăgan, reprezentanta DGASPC Gorj.

Astăzi, dat fiind faptul că este ziua de Moş Nicolae, specialiştii au considerat că nu este adecvat să vorbească despre violenţă, astfel că va fi o zi „liberă”, însă mâine „Campania celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii” continuă la Penitenciarul Târgu-Jiu.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here