Creşte numărul solicitărilor pentru cardurile europene

449

Odată cu instalarea sezonului estival au început să apară mai multe solicitări din partea gorjenilor pentru cardurile europene. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj spun că asiguraţii s-au obişnuit şi cu modalitatea de solicitare a cardurilor prin e-mail, săptămânal fiind înregistrate câteva astfel de cereri.

Gorjenii călătoresc în afara ţării mai mult în perioada verii. Acest lucru este confirmat şi de numărul mai mare al solicitărilor pentru carduri europene de sănătate. „Faţă de anul trecut suntem cu câteva procente în plus ca şi număr de solicitări pentru carduri europene. Nu este o creştere foarte mare, dar odată cu venirea verii, există o creştere a numărului de solicitări pentru carduri europene. Este un lucru bun, pentru că este o facilitate şi este ceva de care oamenii trebuie să beneficieze”, confirmă Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj. Cardul european reprezintă documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestaţii medicale necesare în cadrul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene. Acesta se eliberează asiguratului gorjean de către CJAS Gorj, în urma unei solicitări depuse la sediul instituţiei, sau prin e-mail. „Săptămânal sunt câteva cereri pe mail pentru eliberarea de carduri europene; chiar am primit felicitări de la asiguraţi, în special de la cei care locuiesc în alte localităţi şi cărora le luăm din picioare drumul pe care ar fi trebuit să îl parcurgă până la sediul nostru pentru depunerea solicitării”, precizează Bondoc.

Valabil 6 luni
Eliberarea cardului european se face la cererea persoanei asigurate. Acesta poate fi folosit numai pe teritoriul statelor membre UE/SEE. Pentru a obţine acest document, persoanele asigurate trebuie să facă o solicitare în acest sens către Casa de Asigurări Sociale de Sănătate de care aparţin. Cardurile au o valabilitate de 6 luni de la data emiterii şi acoperă acordarea îngrijirilor medicale de imediată necesitate. Cardul european nu acoperă situaţia în care o persoană pleacă într-un alt stat membru al UE/SEE pentru a beneficia de tratament medical.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here