Ca la noi, la nimeni – Implicarea lui Iohannis, Constructivă, dar de viitor!

654
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Pe lumea asta nimic nu e sigur. Excepție fac moartea și taxele.”
Benjamin Franklin

Joi, în sfârșit, președintele Klaus Werner Iohannis și-a găsit timp mai mult, adică suficient, să facă o declarație politică mai aplicată și să răspundă multor întrebări ale mass-media.
Pretextul ieșirii la rampă a președintelui Iohannis a fost marcarea împlinirii a 25 de ani de la pornirea Centralei nucleare de la Cernavodă, prilej cu care au fost felicitați toți specialiștii – ingineri, cercetători în domeniul energeticii nucleare civile -, și, în primul rând, a fost felicitată NUCLEARELECTRICA pentru izbânzile din cei 25 de ani, prin aportul său la producția de energie electrică verde.
VIITOARE UNITĂȚI ENERGETICE, TARDIVE. La manifestare a mai vorbit, printre alții, și Virgil Popescu, ministru interimar al Economiei, dar nefiind la fața locului și privind doar la transmisiile televizate, nu am știre și de alți vorbitori.
Și totuși, ulterior, Preș. Klaus Werner Iohannis a revenit cu noi declarații și cu răspunsuri la întrebările mass-media. Unele răspunsuri au fost detaliate, președintele Klaus Werner Iohannis apreciind că abia în anul 2030 va intra în funcțiune Centrala 2, de la Cernavodă, intenția fiind ca România să devină din importator de energie electrică, așa cum este astăzi, în exportator. Iar la începutul anului 2030 va intra în funcțiune Centrala nr. 1, gestionată de Nuclearelectrica, și care va fi complet modernizată în anii următori.
Nu au lipsit întrebările jurnaliștilor despre criza politică și guvernamentală, despre criza sanitară și cea energetică, ultima determinată de liberalizarea tarifelor livrărilor de energie electrică, ce au condus la creșterea exponențială a facturilor consumatorilor casnici.
Președintele Iohannis a anunțat că prima convocare a partidelor politice parlamentare la consultări va avea loc chiar luni.
Nu e optimist că se va și găsi o formulă de guvernare de la primele consultări și, probabil, vor mai urma și alte consultări. Sper să nu se amâne sine die, din moment ce și domnia sa a recunoscut că pentru iarna grea ce urmează România are nevoie de un guvern stabil și cu puteri depline.
S-a arătat, Preș. Klaus Werner Iohannis, extrem de calm, conciliant și n-a mai atacat decât partidul USR.
În schimb, surprinzător, i-a luat apărarea, în continuare, prim-ministrului Florin Cîțu, despre care crede că n-a dat banii publici aiurea, adică doar primarilor PNL, cum este acuzat de către PSD și USR, având încredere în deciziile lui Cîțu.
OBLIGATIVITĂȚI ȘI NU PREA! Nu s-a pronunțat pentru privarea dreptului la libertățile cetățenești ale românilor, în privința obligativității vaccinării medicilor și profesorilor. Dar nici nu exclude luarea unor asemenea măsuri, în cazul în care pandemia și valul patru al infectărilor cu COVID-19 nu mai pot fi stăpânite.
Cert este că măsurile în domeniul sporirii capacităților de producție ale sistemului energetic au fost șchioape, în condițiile reducerii capacităților actuale – CE Hunedoara, cu centrala de la Mintia a fost închis în acest an, iar termocentrala de la Iernut are lacătele puse de doi ani, cam din vremea Guvernului Orban.
MINTEA ROMÂNULUI, CEA DE PE URMĂ. „De-o fi una, de-o fi alta, cum e scris și pentru noi”, cum spune Poetul patriot, cu toată întârzierea, deie Bunul Dumnezeu să ne revenim din catastrofa sanitară și să ne recreăm o industrie energetică proprie. Plus, ca urgență maximă, să avem un Guvern de profesioniști, stabil și care să ia inclusiv măsuri de plafonare a tarifelor energiei electrice, cu care președintele Iohannis este de acord.
Doar că deciziile sunt în altă parte.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here