Consiliul Județean Gorj a aplicat, în luna februarie, la apelul pentru Programul de asistență tehnică START, lansat de Inițiativa Uniunii Europene pentru regiunile carbonifere în tranziție.
Proiectul Județului Gorj este unul din cele patru selectate pentru a beneficia de suport tehnic din partea Secretariatului Inițiativei în realizarea unei tranziții juste, alături de cele din regiunile Asturias (Spania), Silezia inferioară (Polonia) și Zasavje (Slovenia).
În vederea stabilirii detaliilor implementării, o delegație a Secretariatului Inițiativei pentru regiunile carbonifere în tranziție a efectuat, în perioada 23-24 aprilie 2024, o vizită de lucru în județul Gorj.
Delegația, formată din trei consultanți din cadrul Inițiativei START, respectiv Paul Baker, Robert Pollock și Veronika Muller, a purtat, pe parcursul vizitei, discuții cu membrii Grupului de lucru pentru coordonarea tranziției la neutralitate climatică la nivelul județului Gorj, cu reprezentații Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj, cu reprezentanții Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, precum și cu mediul de afaceri.
Oficialii inițiativei START au efectuat o deplasare în orașul Rovinari, o localitate direct afectată de procesul de tranziție, pentru a se informa cu privire la abordările pe care le are administrația publică, în raport cu schimbările socio-economice și provocările viitoare. De asemenea, reprezentanții primăriei au organizat și o deplasare la exploatarea minieră de suprafață de la Gârla, în prezent închisă.
„Vizita delegației START în județul nostru, în zilele de 23-24 aprilie 2024, marchează un pas crucial în implementarea Programului de asistență tehnică, în care județul Gorj este una dintre cele patru regiuni europene selectate pentru a beneficia de suport în realizarea unei tranziții juste”, a anunțat Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.
Procesul de asistență tehnică este dezvoltat pe baza nevoilor specifice ale fiecărei regiuni, iar în județul Gorj acesta se va desfășura în cea de-a doua parte a anului 2024.
Prin intermediul acestui program, Grupul de lucru pentru coordonarea tranziției la neutralitate climatică, și Consiliul Județean, în calitate de coordonator, vor beneficia de suport tehnic, adaptat pentru realizarea unui portofoliu de proiecte strategice și încurajarea dezvoltării economiei verzi în județ.
Totodată, asistența tehnică va sprijini și întărirea capacității Grupului de lucru, pentru a asigura un proces transparent, participativ și colaborativ de implementare a Programului Tranziție Justă 2021-2027 și perspective pentru Fondul Social pentru Climă.
I.I.