Adunarea Generală Anuală a Asociației „Solidaritatea” a Pensionarilor din județul Gorj

986

Luni, 22 aprilie 2024, la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu a avut loc Adunarea Generală Anuală a Asociației „Solidaritatea” a Pensionarilor din județul Gorj, al cărei președinte este domnul Emil Sgarbură.

La eveniment au participat, ca invitați, doamna Mircea-Dafinescu Vasiliana – Director executiv al Casei Județene de Pensii Gorj, doamna Carmen-Amalia Făgaș – Director general la Casa de Asigurări de Sănătate a Județului Gorj și o mică delegație a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu” (A.N.C.E. „R.M.” Gorj „T.V.”) formată din: col. (rtr.) dr. ing. Walter Loga – președinte, col. (rtr.) Gigi Bușe – secretar executiv și lt. col. (rtr.) Ghindă Ovidiu-Gabriel – prim-vicepreședinte.
În prezența a câtorva zeci de membrii ai acestei asociații înființate anul trecut domnul președinte Emil Sgarbură, care a condus ședința, a prezentat Darea de seamă și Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2023, Planul de activități și Proiectul de Buget pe anul 2024, apoi a fost completat Comitetul cu un vicepreședinte. S-a ales Comitetul de femei și Comisia de Cenzori.
În cadrul discuțiilor purtate, cele două doamne directoare au prezentat noutățile din domeniul fiecăreia, apoi cei din sală au adresat întrebări la care au primit răspunsuri lămuritoare. A fost o idee foarte bună pe care au apreciat-o toți, atât invitații cât și participanții.
Doamna Mircea-Dafinescu Vasiliana a vorbit despre noua Lege a pensiilor spunând: „Avem o reformă amplă a Sistemului de Pensii, iar noua Lege a Pensiilor, 360 din 29 noiembrie 2023, care va intra în vigoare, în totalitate, de la 1 septembrie 2024 își propune să aducă echitate între pensionari având la bază principiul contributivității. Această reformă răsplătește contributivitatea, încurajează natalitatea și stimulează continuarea studiilor. Principiile care stau la baza acestei legi sunt: unicitate, contributivitate, stabilitate, solidaritate și egalitate”. A precizat că „până în luna septembrie 2024, vor avea loc două etape. Prima este tranzitul de la formula actuală de calcul la cel impus de noua lege și toți pensionarii aflați în plată vor primi Decizii de pensie în baza noului algoritm de plată. A doua etapă este valorificarea sporurilor care nu au fost prevăzute în Legea 263/2010, începe la 1 septembrie 2024 și durează 6 luni”. A informat auditoriul despre faptul că „suntem într-un amplu proces de evaluare care a început din anul 2021, prin care toate dosarele celor peste 83 de mii de pensionari aflați în plată de stat și sunt introduse în calculator, într-o aplicație electronică”. A continuat cu multe detalii tehnice de calcul a pensiei, a răspuns la întrebările puse de pensionarii din sală și a încheiat spunând că „volumul de activitate al Casei Județene de Pensii Gorj este foarte mare, iar legea este aplicată în mod unitar și în Gorj, ca în toată țara”.
Doamna Carmen-Amalia Făgaș a spus: „Casa de Asigurări de Sănătate Gorj își dedică întreaga activitate în slujba asiguraților săi ale căror contribuții le gestionează cu maximă responsabilitate, conform normelor în vigoare și reprezintă asigurații în relația cu furnizorii de servicii medicale. Sănătatea este un drept prevăzut de Constituție. În România Sistemul de Asigurări de Sănătate se bazează pe principiul solidarității și subsidiarității. Începând cu anul 2024, și persoanele neasigurate au aceleași drepturi, în ceea ce privește prevenția și bolile cronice ca și persoanele asigurate. La nivelul județului Gorj sunt 344 mii de persoane, din care 85 mii sunt pensionari și vreo 35 mii persoane coasigurate”. A specificat că „Din Fondul Asigurărilor Sociale de Sănătate se decontează cinci mari categorii de servicii: Servicii de prevenții și profilaxie (o dată pe an toată lumea trebuie să beneficieze de o consultație de prevenție), servicii curative (acordate cu bilet de trimitere de la medicul de familie; sunt exceptate 63 de afecțiuni pentru care se poate merge direct la medicul specialist și sunt afișate pe site-ul CASJ Gorj), medicamente și dispozitive medicale, îngrijiri medicale la domiciliu și transport sanitar asistat sau neasistat (în Gorj sunt trei furnizori), servicii medicale de tratare în străinătate (în baza cardului de sănătate european)”, apoi le-a analizat pe fiecare în parte. În final a răspuns la întrebări ale pensionarilor din sală.
A fost o activitate benefică pentru toți pensionarii prezenți și apreciem inspirația domnului președinte Emil Sgarbură și amabilitatea doamnelor directoare. Felicitări tuturor!
Gigi Bușe

2 COMENTARII

  1. Articol ca un proces verbal de la o sedinta de partid(PCR) inainte de 1989…Si mai este si membru al Uniunii ziaristilor…O gluma proasta autorule.Solidaritatea este doar pentru cei cu grade,nu pentru pensionarul de rand care a muncit peste 40 de ani.

  2. Articol ca un proces verbal de la o sedinta de partid(PCR) inainte de 1989…Si mai este si membru al Uniunii ziaristilor…O gluma proasta autorule.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here