Ca la noi, la nimeni – Cârcoteli da, programe ba!

202

Pe aici, pe la porţile Orientului ne-am obişnuit greu cu presupusa democraţie la care am avea dreptul. Măcar acum, după 25 de ani trecuţi de la Marea Învălmăşeală din Decembrie ‘89. N-aş vrea să par plin de tristeţi iremediabile şi lipsit complet de optimism.
Totuşi, deocamdată, candidaţii la alegerile prezidenţiale se dedau – în marea lor majoritate – la cârcoteli şi cârteli mărunte. Să fie vorba de o lipsă crasă de educaţie politică şi economică? Greu de spus. Doar despre actualul prim ministru Victor Ponta am mărturia unui fost ambasador de loc din Baia de Fier, Excelenţa Sa Aurel Turbăceanu, care-mi spunea că, cu vreun an şi jumătate înainte de a se crea USL, preşedintele PSD lua meditaţii de la profesori universitari la ASE. Şi iată că-i folosesc acum, în actul de guvernare, cunoştinţele economice căpătate atunci.
Practic, economia pe care-o cunoaşte incomparabil mai bine decât un fost profesor de fizică – la Klaus Iohannis mă refer -, ce se laudă cu ale lui şase case cumpărate cu banii din meditaţii. Că acesta a fost primul răspuns. De atunci s-a tot răzgândit şi mai ieri-alaltăieri a dat a cincea variantă pentru achiziţionarea caselor. Experienţa din administraţia locală, ca primar al urbei Sibiu, se vede treaba că nu i-a folosit prea mult. Din moment ce la capitolul program economic aduna sume de multe miliarde, ce depăşeau cu mult bugetul României şi, oricum, nu ţineau seama de tratatele semnate de România cu Comisia Europeană pentru anii 2013-2020. Şi mai este ceva. Preşedintele nu are în fişa postului actul de guvernare, acesta revenindu-i primului ministru. Dar la gafe doar Elena Udrea îl întrece.
Unui viitor preşedinte i-ar trebui un program de ţară. Nu faptul sau ştirea lansate de Ziarul de Cluj, pe surse, că între turul unu şi turul doi  al alegerilor prezidenţiale ne-am trezi, aşa, pe nepusă masă, cu Angela Merkel, Cancelarul Germaniei într-o vizită de susţinere a sa, chiar la Sibiu.
Dacă va fi aşa, le-am da apă la moară acelora care pretind că finanţarea lui Klaus Iohannis este aportul unor oameni de afaceri din Germania, aşa cum susţine contracandidatul său Corneliu Vadim Tudor, preşedintele PRM. Care, evident, ca de obicei, susţine că totdeauna a avut şi are dreptate.
Ca să ne amuzăm niţel, iată ce zice Elena Udrea despre băsism: „Băsistul este cel care se luptă pentru nişte valori, care duce această luptă până la capăt, acesta e băsistul bun”. Măi, să vezi. Chiar nu-şi dă seama că ideea cu „lupta până la capăt” este furată din vocabularul şi programul lui Victor Ponta?  Îl defineşte şi pe băsistul rău, referindu-se la aceia care-au fugit ca şoriceii de pe corabia naufragiată a vaporeanului Traian Băsescu şi n-o votează pe domnia sa.
Chit că, băsiştii – indiferent cum sunt ei – au protecţie din partea Jupânului de la Cotroceni şi nu ajung pe la DNA. Acolo unde fac pârtie doar cei care sunt membri ai PSD.
De ce n-or fi chemaţi şi Radu Berceanu, Adriean Videanu şi alţi şmecheri foşti miniştri în Guvernul PreşBăsescu-Boc, lideri ai PDL ori chiar ginerii preşedintelui? Şi se mai spune că Justiţia este independentă! Dac-ar fi aşa, atunci de ce acuză şi anchetează numai din rândul social-democraţilor?!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here