Ziua Armei Geniu sărbătorită la 31 mai 2022

1793

În fiecare an, la 31 mai, Armata Românei sărbătorește Ziua Armei Geniu, o armă cu un istoric bogat și o tradiție de 163 ani, când la 31 mai 1859 a fost înființat primul batalion de geniu, prin decret semnat de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Sărbătorim la 31 mai 2022, împlinirea a 163 de ani de la înființarea Armei Geniu în Armata Română. De la înființarea primului batalion de geniu în baza aprobării domnitorului Alexandru Ioan Cuza și până în prezent, istoria armei geniu s-a identificat cu istoria Armatei Române. Participarea la marile evenimente militare din istoria poporului român, cum ar fi Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial, dar și la activitățile de mare amploare pentru amenajarea teritoriului național desfășurate pe timp de pace, au demonstrat atât utilitatea geniștilor, cât și seriozitatea și înaltul lor profesionalism.
De la înființarea lor, trupele de geniu – în paralel cu desfășurarea pregătirii militare – au participat efectiv la executarea unor lucrări de utilitate publică și a unor obiective economice: platforme industriale, modernizări portuare, irigații, Transfăgărășanul, Canalul Dunăre – Marea Neagră, lucrări miniere, dezvoltarea sau întreținerea rețelei de drumuri și căi ferate în toată țara, etc. După anul 1990, geniștii militari au participat la misiuni în teatrele de operații din Bosnia, Kosovo, Angola, Irak și Afganistan, care au evidențiat gradul ridicat de pregătire al acestora, precum și capacitatea acestora de cooperare cu structuri multinaționale de geniu similare, făcând cunoscută și recunoscută valoarea militarilor români.
Pe timpul stării de urgență care a fost instituită pe teritoriul României (16 martie – 14 mai 2020), și a stării de alertă în contextul măsurilor luate pentru prevenirea, limitarea și combaterea cu COVID – 19, militarii geniști au participat la lucrările de construire și amenajare a Spitalului ROL 2 în incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” din București și la lucrările pentru instalarea Sistemelor Medicale Modulare de Izolare și Tratament de la Constanța și Timișoara. Armă preponderent tehnică, a creat și a fost deservită de-a lungul întregii sale istorii de oameni de excepție, cu o înaltă pregătire profesională și o ținută morală incontestabilă. Corpul ofițerilor de geniu a dat societății românești un mareșal al României, un prim-ministru, opt miniștrii de război, patru miniștri ai lucrărilor publice, zece șefi ai Marelui Stat Major și șapte membri ai Academiei Române. Ziua Genistului Militar este o ocazie pentru a le mulțumi tuturor militarilor din Arma Geniu celor care și-au petrecut viața în slujba țării. Pentru cei care sunt în activitate le dorim misiuni îndeplinite cu succes, pentru cei care sunt în viață le dorim multă sănătate și viață lungă, iar pentru cei plecați dintre noi în oastea cerească, le păstrăm o vie amintire și și un pios omagiu.
Col. Ge. (rtr.) Gheorghe Bușe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here