Tribunalul Gorj a pronunţat ieri verdictul în dosarul care îl priveşte pe fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu, dar şi pe foştii şefi de la fostul Complex Energetic Turceni, în frunte cu fostul director general Dumitru Cristea, sentinţa nefiind deloc una favorabilă acestora. Direcţia Naţională Anticorupţie, prin Biroul Teritorial de la Târgu Jiu, a obţinut câştig de cauză prin condamnarea la închisoare a inculpaţilor din acest dosar. Mugurel Surupăceanu a ripostat la aflarea sentinţei şi a menţionat că va face apel.
Fostul parlamentar Mugurel Surupăceanu a primit pedeapsa cea mai mare dintre toţi cei cinci inculpaţi, el având de executat 7 ani de detenţie, după care pentru încă doi ani are interzise o serie de drepturi civile, inclusiv pe acelea de a alege şi a fi ales. “Este doar prima instanţă, mai există două căi de atac. Cred că este o răzbunare, mai ales că am fost singurul politician care a câştigat un proces împotriva lui Traian Băsescu şi în acelaşi timp am avut curajul să spun nişte adevăruri. În mod cert voi face apel şi sper că se va îndrepta această eroare juridică”, a spus, la scurt timp după aflarea sentinţei, Mugurel Surupăceanu.
Ex-directorul Cristea, 6 ani
Dumitru Cristea ar urma să facă 6 ani de puşcărie, la fel ca şi Sorin Buşan Cocora, administrator la o firmă din Mediaş, cea care a vândut la Turceni un utilaj vechi şi aproape defect pentru o sumă care ar face invidios orice om de afaceri care îşi bate capul cu hârtiile pe care trebuie să le completeze corect pentru a câştiga o licitaţie. Doi foşti şefi din fostul Complex Energetic Turceni au primit şi ei câte o pedeapsă de 4 ani cu suspendarea executării acesteia pe un termen de încercare de 6 ani. Silvică Boiangiu, fost şef la Investiţii, şi Ioan Viorel Vasile, fost şef la Comercial, vor avea, de asemenea, interdicţie timp de doi ani după executarea pedepsei la o serie de drepturi civile, la fel ca şi ceilalţi inculpaţi din dosar.
Cei în cauză au fost trimişi în judecată în anul 2009 de DNA Târgu Jiu după ce Dumitru Cristea a fost reţinut şi arestat pentru trei zile în noiembrie 2008, dosarul vizând modul în care CE Turceni a achiziţionat în anul 2007 un tractor forestier importat din Ucraina. Anchetatorii au stabilit că şefii de la Turceni au încălcat procedurile de achiziţie şi au făcut tot ce au putut pentru a lua acest tractor doar pentru că Surupăceanu se înţelesese în acest sens cu Cristea, cei doi fiind vechi cunoştinţe. Tractorul respectiv a fost plătit cu peste 853.000 de lei, la un preţ de patru ori mai mare decât cel de achiziţie, o mare parte din bani, peste jumătate de milion de lei, ajungând la o firmă din Târgu-Jiu controlată de fostul deputat PSD. Acum toţi cei cinci inculpaţi sunt buni de plată, instanţa condamnându-i să dea banii înapoi la CE Oltenia, moştenitoarea fostului CE Turceni.
CEO prejudiciat cu peste 8 miliarde de lei vechi
„Obligă inculpaţii în solidar la suma de 836.570 lei cu dobânda legală aferentă în favoarea părţii vătămate Complexul Energetic Oltenia, succesoare în drepturi a S.C. Complex Energetic Turceni S.A. Menţine sechestrul asigurator asupra bunurilor imobile ale inculpatului Cristea Dumitru (teren intravilan curţi – construcţii în suprafaţă de 540 m.p., clădire cu suprafaţa construită desfăşurată de 492,75 m.p. şi anexă cu suprafaţa de 30,20 m.p.) situate în Tg. Jiu, str. General Cristian Tell, nr. 1 A, jud. Gorj, înscrise în cartea funciară a municipiului Tg. Jiu sub nr. 11701 şi având numărul cadastral 5154, cu o valoare de impunere de 774.702,68 lei şi poprirea sumei de 61.867,32 lei deţinută de inculpat în contul RO72OTPV4200002445760004 deschis la OTP Bank România SA- Sucursala Tg. Jiu. Obligă inculpaţii la câte 15.500 lei cheltuieli judiciare statului (inclusiv cheltuieli efectuate la urmărirea penală), din care suma de câte 300 lei reprezentând onorariu avocat oficiu în avans din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Gorj”, se arată în decizia instanţei, verdictul de acum nefiind unul definitiv.
Gelu Ionescu
A.Stoica