S-a dat startul alegerilor în licee

193

Începând cu data de 14 septembrie, la nivel naţional s-a dat startul depunerii aplicaţiilor pentru consiliile şcolare ale elevilor. Cei interesaţi să fie vocea colegilor lor au timp până la sfârşitul lunii pentru a se înscrie în cursa pentru ocuparea unui loc în Consiliul Şcolar al Elevilor (CŞE) din cadrul unităţii de învăţământ la care învaţă.

“Alege să fii parte din echipa de leaderi a liceului din care faci parte! Informează-te, promovează, candidează și votează, însușindu-ți atribuțiile și exercitându-ți drepturile democratice! Pașii sunt foarte simpli: crează-ți un cont pe Wedu.ro, depune-ți aplicația, fă-ți o campanie de promovare de impact și fii câștigător! Fii vocea colegilor tăi!” – acesta este mesajul pe care Consiliul Naţional al Elevilor îl transmite tuturor elevilor din ţară. Potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a alegerilor din cadrul consiliului elevilor, în perioada 15 – 20 septembrie se va întruni Adunarea Generală a Consiliului Judeţean al Elevilor, iar în perioada 21 – 25 septembrie Adunarea Generală a Consiliului Şcolar al Elevilor, pentru prelucrarea metodologiei şi prezentarea calendarului alegerilor. Depunerea aplicaţiilor şi a dosarelor de candidatură în format fizic pentru Consiliul Şcolar al Elevilor se face în perioada 14 – 30 septembrie, evaluarea dosarelor şi afişarea rezultatelor fiind programată în intervalul 1 – 2 septembrie. Candidatura pentru funcţia aflată în concurs va fi înregistrată pe platforma suport a Consiliului Național al Elevilor, Wedu (www.wedu.ro). Pentru a fi validată, candidatura pe Wedu trebuie să fie completă. Analizarea și validarea candidaturilor depuse online se va face de către președintele Consiliului Județean al Elevilor. Campania electorală se va desfăşura în perioada 1 – 7 octombrie, iar procesul de vot în zilele de 8 şi 9 octombrie.

Alegeri până în februarie
Alegerile în rândul elevilor vor continua însă până în luna februarie. În perioada 12 – 18 octombrie se vor depune aplicaţiile pentru Consiliul Judeţean al Elevilor, urmând ca procesul de vot să se desfăşoare în perioada 19 – 21 octombrie. Urmează apoi, în perioada 27 noiembrie – 13 decembrie, alegerile pentru Consiliul Regional al Elevilor (27 noiembrie – 5 decembrie – depunerea aplicaţiilor; 11 – 13 decembrie – desfăşurarea procesului de vot), iar în perioada 20 decembrie – 7 februarie cele pentru Consiliul Naţional al Elevilor (20 – 31 decembrie – depunerea aplicaţiilor; 1 – 31 ianuarie – campania electorală; 1 – 7 februarie – desfăşurarea procesului de vot). Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apără interesele elevilor la nivel local și național, promotori ai dezvoltării climatului şcolar, dar şi un cadru de dezvoltare, de educaţie civică autentică şi de formare a unor cetăţeni responsabili. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii îşi pot alege reprezentanţii pe baza principiului democrației, pot formula puncte de vedere specifice lor şi pot elabora propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şcolare.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here