Primăvara anului ne-electoral

322

Bate vânt de primăvară în toată ţara. Micile averse şi slabele scăderi de temperatură nu-s un pericol pentru exploziile florale. Deocamdată. Până una alta, bolnav de optimism fiind, prevăd măcar în primele şase-şapte luni nişte recolte bune sau foarte bune în grădini şi pe câmpurile semănate cu grâu. Din păcate, cu toată stabilitatea, în zona politicului nu stăm bine chiar deloc.

Animalul politic Traian Băsescu părea o purcea moartă-n păpuşoi în vremea Garajului. Impus de cancelariile occidentale – Bruxelles, Berlin şi Washington -, cel auto-supranumit Zeus şi-a reluat postul de la Palatul din Dealul Cotrocenilor şi vorbea mai rar. Pentru cine-l mai asculta. Lumea s-a năpustit cam fără rost asupra primului ministru, Victor Ponta, cel care semnase Pactul de coabitare. În realitate, resuscitarea – adică, readucerea lui Traian Băsescu la viaţă(evident, politică) – se datorează serviciilor şi procurorilor înfipţi de acest individ fără scrupule în coastele românilor.
Mai ieri-alaltăieri, guralivul Guvernator al Coloniei încă numită România îl ataca pe Crin Antonescu. Cum că, vezi Doamne, este prost văzut în străinătate, de unde ne vin nouă banii. În şirul minciunilor sale, vorbea cu o seninătate demnă de un dement de imensele datorii externe ale României. Uitând să spună că cele 20 de miliarde euro cerute de el personal ca împrumut de la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană – pentru care se zice că ar fi încasat comision – au fost pulverizate în numai doi ani de Guvernul portocaliu PreşBăsescu-Boc. Dar, să recunoaştem, într-o lume în care superficialitatea şi tupeul liderilor PDL este la loc de cinste nimic nu trebuie să ne mai mire. Ca premier, Victor Ponta îşi vede de treabă şi bine face. Rămâne imun la înţepăturile unor lideri liberali. Ca dovadă, la recenta întâlnire la vârf a USL s-a văzut o armonie dătătoare de speranţe. Atât copreşedintele Victor Ponta(PSD), cât şi al doilea copreşedinte Crin Antonescu(PNL) şi-au asumat din nou răspunderea că se vor ţine de cuvânt şi-l vor mătrăşi pe marinar.
Într-un fel, modificarea Legii Referendumului va stabili exact reglementările despre cum se poate dărâma-demite un preşedinte. USL vrea ca pragul electoral să fie de 30% la orice fel de referendum. Şi nu văd ce-ar împiedica-o pe majoritara US, ce deţine vreo 70% dintre parlamentari, să-şi ţină cuvântul dat alegătorilor în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012.
Ion Preşosanu

P.S. Două veşti realmente bune: bugetarii îşi vor primi salariile pe luna aprilie 2013 înainte de Sfintele Paşti; economia României va creşte în 2013 cu 1,6% – conform estimărilor FMI şi cu două procente în 2014. Cum s-ar spune, primul ministru Victor Ponta are vânt favorabil. Nu numai primăvara aceasta, ci până-n 2014! (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here