Prefectura Gorj, în linie dreaptă privind referendumul

283

Autorităţile Prefecturii Gorj au început încă din 6 iulie procedurile privind referendumul care va avea loc la sfârşitul acestei luni. Subprefectul judeţului Gorj, Sorin Arjoca, susţine că la nivelul instituţiei s-a şi format Comisia Tehnică de organizarea a referendumului iar procedurile urmează calendarul stabilit prin lege. Referendumul din 29 iulie va fi puţin diferit de alegerile locale din 10 iunie, adică nu vor exista circumscripţii electorale, nu vor fi vicepreşedinţi la secţiile de votare şi va exista un singur Birou de Circumscripţie la judeţ.

La nivelul judeţului Gorj, programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor referitoare la organizare şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie, pentru demiterea preşedintelui României se derulează cu respectarea termenilor prevăzuţi în legislaţia în vigoare. Data de la care s-a plecat a fost 6 iulie când Parlamentul a decis data referendumului. Primii paşi sunt alegerea preşedintelui BEJ Gorj. Acesta va fi ales chiar astăzi la ora 14.00, în Sala de Consiliu a Tribunalului Gorj. Preşedintele va fi desemnat prin tragere la sorţi.

Grup tehnic şi întâlnire cu primarii
Subprefectul Arjoca susţine că miercuri autorităţile judeţene se vor întâlni şi cu primarii pentru o instruire privind organizarea acestui referendum. “Miercuri, 11 iunie, va avea loc o întâlnire cu toţi primarii pentru urmărirea şi soluţionarea operativă a problemelor curente din circumscripţia electorala Gorj. De asemenea, pe lângă comisia tehnica se va constitui şi un grup tehnic de lucru”, a mai declarat subprefectul judeţului.

Pază de la MAI
Structurile teritoriale ale Ministerului Administraţiei si Internelor(MAI) vor asigura şi de data acesta ordinea şi liniştea publică pe întreaga perioadă a campaniei pentru referendum şi, în mod deosebit, în ziua votării, precum şi în zilele care premerg şi succed zilei desfăşurării procesului electoral. De asemenea, vor fi luate toate măsurile pentru paza secţiilor de votare şi a dosarelor întocmite de birourile electorale pe timpul transportului acestora la birourile electorale de circumscripţie judeţeană, precum şi paza transportului şi depozitarii buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării.

Lista cu jurişti
„Am comunicat lista cu juriştii şi persoanele fără pată care pot fi alese. Un lucru foarte important, nu sunt circumscripţii electorale în fiecare comună iar la referendum vor participa decât preşedinţii secţiilor de votare nu şi vicepreşedinţi”, a mai precizat subprefectul. În conformitate cu Hotărârea Guvernului României privind stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice a referendumului, Instituţia Prefectului Judeţului Gorj va asigura materialele consumabile necesare pentru tipărirea listelor electorale şi a copiilor de pe acestea. Ştampilele, buletinele, timbrele vor fi realizate de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Buletinele de vot, distribuite pe 27 iulie
Arjoca dă asigurări că acest referendum va fi mult mai lejer privind organizarea decât alegerile locale de luna trecută. „Procedurile 99% sunt aceleaşi ca la alegerile locale de anul acesta, buletinele de vot vor fi distribuite în data de 27 iunie, adică, vor fi gata cu 2 zile înainte de referendumul de pe 29 iulie. Acesta se va desfăşura duminica începând cu ora 8.00 iar oamenii vor putea vota până la ora 20.00. Rezultatele în urma referendumului vor fi centralizate pe 30 iulie, a doua zi”, a mai Arjoca.Votul la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu va putea fi exercitat oriunde în ţară, fără să mai existe obligativitatea ca votul să fie exprimat doar într-o anumită circumscripţie electorală.
Andrada Băraitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here