Porta-vocea Niţoiu, directoreasă peste bulău

576

penitenciarPenitenciarul Târgu-Jiu a ajuns să fie condus de purtătoarea de cuvânt a unităţii de detenţie. Mai precis, deoarece Ion Popescu, directorul interimar al Penitenciarului Târgu-Jiu, nu îşi mai poate desfăşura activitatea ca urmare a participării sale viitoare la concursul pe post, cârma închisorii a fost dată Ralucăi Niţoiu, purtătoarea de cuvânt a instituţiei, în vârstă de doar 36 ani.

În cele câteva zile de management, Niţoiu s-a dovedit depăşită de situaţie, având discuţii cu unii dintre angajaţi. Mandatul lui Niţoiu, confirmat de ANP, se va finaliza o dată cu terminarea concursului pe post, care va avea loc la sfârşitul lunii aprilie.

Un sumar bilanţ al primei săptămâni de directorat la Penitenciarului Târgu-Jiu al tinerei Subcomisar, la numai 36 de anişori, Raluca Niţoiu, nu-i lipsit de interes. Doar este porta-vocea ascunsă a puşcăriei sau „juma de buletin”, cum însăşi dumneaei se alintă, aşa cum clevetesc colegii, ne-o arată niţel depăşită de povara ce-o duce-n spate. Cu sau fără voia ei, la nivelul întregii unităţi. Un fel de management haotic a început încă de luni. Zi soldată cu puternice contre avute de directoarea cu Şefa Evidenţei Deţinuţilor, mai experimentata Comisar şef Marilena Mitran. În sensul că se apropia de puşcărie Târgu Jiu un grup de vreo 25 de deţinuţi transferaţi tocmai de la Penitenciarul Craiova. Dar de care nu se cunoştea nimic la Penitenciarul Târgu-Jiu. O voce din apropiere i-ar fi şoptit şefei de la Evidenţă că se apropie duba de transport şi trebuie să ia măsurile ce se impun pentru încarcerarea acestora. Neinformarea aceasta şi alte neînţelegeri mai vechi a degenerat într-o contră între cele două şefe – una mică şi cu funcţie mare, iar cealaltă cu vechime şi grad superior -, astfel că cele două şefe de genul feminin, evident, şi-au demonstrat una alteia cât de aprige sunt la mânie!

Alte replici tăioase!

Fie lipsa de tact ori nepriceperea a mai generat alte replici tăioase tot între tânăra directoare, cam interimară, şi actualul Şef de la Logistică, Inspectorul principal Constantin Hăbudeanu, enervat de totala necunoaştere a doamnei directoare în domeniul treburilor administrative. Şi un şef al unui Serviciu de Pază a avut o reacţie îndrăzneaţă, comentând că pentru a ajunge director la puşcăria Târgu-Jiu este obligatoriu să-ţi faci Buletin de Craiova! Mai ales că, pe fond, el are dreptate, de vreo câţiva ani buni s-au tot perindat la comandă numai venetici din Bănie.

Comisar ec. Ion Popescu: „Aşa a vrut ANP-ul!”

Personalul unităţii a rămas contrariat de faptul că la comanda Penitenciarului Târgu-Jiu a rămas Purtătoarea de cuvânt Raluca Niţoiu. Unii mai îndrăzneţi l-au tras de mânecă pe fostul director adjunct economico-administrativ, întrebându-l de ce s-a procedat aşa. Răspunsul Comisarului ec. Ion Popescu a fost simplu şi sincer: „Aşa a vrut ANP-ul!”, adică Chestorul Ioan Băla. Că doar numai acesta se ocupă cu numirile pe funcţii de directori de penitenciare pe bază de delegaţie. Chiar dacă ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a spus-o franc la recentul Bilanţ al ANP. Când nu s-a arătat deloc încântat de performanţele celor numiţi pe pile şi cumetrii, cadre ce nu sunt altceva decât nişte marionete obediente.

Agent afumat, dar cu pistol mitralieră şi 50 de gloanţe!

Cam în aceeaşi vreme când la Bucureşti, poliţistul Vlădan omora două persoane şi rănea alte şase la Coaforul de pe Calea Dorobanţi, şi pe la Penitenciarul Târgu Jiu se puteau petrece asemenea tragedii. Agentul Dumitru Vlădulescu a fost băgat, pentru a doua oară, în postul de pază de la Foişor, cu pistol mitralieră încărcat cu 50 de gloanţe-cartuşe de război. Pentru a doua oară în interval de două luni. Cu toate că Şeful de Tură, Alexandru Nistor, observase că Vlădulescu vine băut la serviciu şi mirosea alcool. Prima dată fusese iertat. Adică, l-au absolvit de vinovăţie. De data aceasta, ex-directorul adjunct economic-administrativ Comisar ec. Ion Popescu, căruia i-a ajuns la urechi situaţia, l-a chemat la el, învăţându-l să-şi formuleze o Cerere de concediu. Curios, a doua zi l-au băgat în Comisia de Disciplină, temându-se probabil ca fapta să nu răsufle. De văzut, ce decizie va lua a doua oară aceeaşi comisie de Disciplină.

Sfaturile ciudate ale candidatului Daniel Conea!

Altă năzbâtie a făcut-o agentul Daniel Conea, de la Biroul Prevenirea Criminalităţii în mediul penitenciar, altfel salariat cu un rol deosebit în prevenirea şi combaterea actelor de corupţie. Slujbaş care aşa ar trebui să acţioneze. Numai că micimanul Daniel Conea îi învaţă pe unii agenţi din Penitenciarul Târgu Jiu cum să-şi dea instituţia în judecată pentru a beneficia şi ei de nişte „sporuri pentru studii superioare”. Cu toate că legea este clară, în sensul că se acordă aceste sporuri numai pentru acei agenţi absolvenţi de studii superioare care desfăşoară activităţi ce necesită un nivel de pregătire superior şi corespunzătoare studiilor absolvite. De pildă, unui agent de pază din Foişor, care face de fapt paza unităţii nu i se poate da un spor de 25% pentru studii superioare. Doar el nu îşi pune serios mintea la contribuţie… în conformitate cu dreptul civil, penal, comercial sau constituţional. Numai că, în asemenea situaţii, candidatul agent Daniel Conea nu gândeşte. El se pregăteşte pentru scaunul de director al puşcăriei, de parcă acesta s-ar ocupa nu pe bază de competenţe, ci prin scrutin popular. Aşa i-a învăţat pe Grigore Florin Săvescu, Remus Lascu, Ancuţa Lascu şi pe Florin Beznilă, şofer şi absolvent al Facultăţii de Drept.

Curiozităţi şi întrebări…

Haosul din Penitenciarul Târgu Jiu are originile şi la vârf, în structurile superioare ale ANP. Aşa de pildă, Raluca Niţoiu poate să devină ditamai Director de Penitenciar şi din ofiţer de execuţie. Fără să fi promovat vreodată vreun concurs. Domnia sa se bucurase, permanent, de împuternicirile Chestorului Ioan Băla, acelea atacate/criticate de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la recenta şedinţă de Bilanţ a ANP, din 14 martie 2012! Să fie oare vorba de vreo răsplată pentru contribuţia domniei sale la rezolvarea/muşamalizarea Cazului Gorbunov? Petrecut în perioada când Raluca Niţoiu lucra la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova. Nu care cumva Raluca Niţoiu a întocmit niscaiva caracterizări favorabile pentru Grobunov?

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here