Nu a dat concurs pe post! – Liviu Andrei ocupă abuziv funcţia de prefect

109

liviu-andreiPrefectul judeţului Gorj, Liviu Andrei, cel care ocupă această funcţie de 11 luni de zile, după ce anterior a fost subprefect, a intrat de ceva vreme într-o stare de ilegalitate, el nesusţinând pentru această funcţie un concurs pe post. Examenul trebuia să fie promovat de prefect în şase luni după preluarea mandatului, dar în lipsa unei Hotărâri de Guvern care să stabilească data concursului, acesta nu s-a mai organizat, prefectul dar şi alţi numeroşi omologi de-ai săi din ţară, fiind în aceiaşi situaţie.

Numirea temporară a prefecţilor ,,portocalii” dar şi ilegalitatea în care aceştia se află a fost dezvăluită recent de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care a solicitat organizaţiilor judeţene social-democrate să facă plângeri penale împotriva prefecţilor aflaţi ,,abuziv” pe funcţii.

După şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, secretarul general al partidului, Liviu Dragnea, a făcut o declaraţie care ieri a creat cutremure în mai multe prefecturi din ţară. Nici Gorjul nu a făcut PREF 2excepţie mai ales că şi aici, prefectul numit de către democrat-liberali, Liviu Andrei, nu susţinuse un concurs pe postul de prefect, potrivit legii. Dragnea a declarat: ,,am discutat despre situaţia fără precedent în care se găsesc aproape toţi aşa-zişii prefecţi din România. La ora aceasta, începând cu 2 aprilie 2010, cea mai mare parte a prefecţilor din România ocupă ilegal funcţiile respective. Din acest motiv, toate ordinele emise de aceşti prefecţi, începând cu data în care nu mai ocupă legal funcţia, vor fi atacate în judeţe, la instanţele de contencios-administrativ. Împotriva prefecţilor se vor face plângeri penale pentru ocuparea prin abuz a funcţiei respective. Se poate discuta şi de uzurparea de calităţi oficiale. Analizăm şi posibilitatea ca domnul Emil Boc (primul ministru – n.r.) şi domnul Vasile Blaga (ministrul de Interne – n.r.) să primească o plângere penală pentru neglijenţă sau abuz în serviciu”. În cursul zilei de ieri, Dragnea şi-a completat declaraţiile. ,,Aproximativ jumătate din funcţiile de prefect din ţară sunt ocupate nelegal. În mai mult de 20 de judeţe, Argeş, Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea prefecţii ocupă abuziv această funcţie din data de 3 aprilie”, a menţionat pesedistul la un post central de televiziune.

Andrei se vede în legalitate

Deşi nominalizat de Dragnea, prefectul judeţului Gorj, Liviu Andrei a declarat ieri că se află în legalitate pe funcţie. Acesta recunoaşte în schimb că nu a susţinut concurs pe postul pe care îl ocupă, deoarece nu s-a organizat un concurs în acest sens. ,,Am susţinut concurs pe post atunci când eram subprefect. De când am fost numit prefect, adevărat, nu am susţinut un alt concurs, dar superiorii mei ne-au dat asigurări că, atât eu cât şi colegii mei, suntem în legalitate. Este vorba de legea 140 cu modificările ulterioare”, a declarat prefectul Andrei. Acesta a menţionat, de asemenea, că se află de 11 luni în postul de prefect al judeţului Gorj.

Călinoiu anunţă că PSD Gorj face plângere penală

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, totodată preşedinte executiv al organizaţiei judeţene a PSD, menţionează că va respecta cele menţionate de Dragnea, dacă va exista o decizie de la centru. ,,Nu ştiu în ce situaţie se află prefectul Liviu Andrei. El susţine că ar fi în legalitate. Cert este că vom respecta decizia partidului, dacă cele spuse de Dragnea se vor materializa într-o astfel de cerere, şi vom face plângere penală împotriva prefectului Liviu Andrei”, a declarat Ion Călinoiu.

Purtătorul de cuvânt al PSD Gorj, Ciprian Florescu, a menţionat ieri că la sediul organizaţiei din Târgu-Jiu nu a venit nicio decizie privind întocmirea plângerii penale la adresa prefectul de Gorj, Liviu Andrei ca urmare a stării acestuia de legalitate.

Ilegaliştii din prefecturi

Mai mulţi prefecţi au fost numiţi prin Hotărâre de Guvern, temporar, iar în Legea statutului funcţionarului public se menţionează foarte clar că termenul maxim de organizare a unui concurs pentru aceste posturi este de şase luni. ,,Nu a fost organizat concurs, nici nu s-a prelungit prin alt act normativ mandatul acestora, drept pentru care ei au ocupat ilegal funcţia. Aveau datoria, în primul rând, prefecţii să ştie că mandatul li se încheie şi să sesizeze Guvernul. Aveau datoria ministrul de Interne şi primul-ministru să reglementeze legal această chestiune. (…) Este o situaţie fără precedent, este un exemplu de cum înţelege să gestioneze administraţia publică în România acest Guvern ori este incompetenţă şi inconştienţă sau poate şi dispreţ faţă de lege.

Cerem Guvernului să numească imediat în teritoriu, în judeţe, prefecţi conform prevederilor legale”, a adăugat Dragnea.

Anamaria Stoica

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here