Înstrăinarea activelor CEO, suspendată doi ani

2130

Curtea Constituţională a României a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că este constituţională legea privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.166/2020 pentru modificarea Legii nr.173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică.
Legea respectivă ajuta Complexul Energetic Oltenia să scape de unele active neperformante, gen biserici, drumuri, terenuri, cantine sau blocuri, pentru care plătește impozite.
Guvernul a susținut că legea poate rezolva situaţia Complexului Energetic Oltenia şi Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române TAROM, care au în derulare ajutoare de stat pentru salvare autorizate de către Comisia Europeană şi planuri de restructurare aferente, care includ măsuri de valorificare a unor active pentru eficientizarea acestor companii.
„În lipsa adoptării urgente a măsurilor propuse pe calea unei ordonanţe de urgenţă, statul nu va putea evita apariţia unor efecte negative în plan economic, în special, agravarea situaţiei anumitor operatori economici la care statul deţine calitatea de acţionar, a unor situaţii de insolvenţă şi afectarea statului prin neîncasarea veniturilor, lezarea unor sectoare de activitate, inclusiv cu consecinţe în plan social”, se arăta în motivarea OUG 166/2020.
Cu toate acestea, majoritatea parlamentară condusă de PSD a considerat că motivarea guvernului nu este una argumentată, astfel că a decis respingerea OUG 166/2020.
Guvernul a contestat legea de respingere la CCR, dar magistraţii Curţii au stabilit că actul normativ a fost aprobat de Parlament conform normelor constituţionale.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here