Încercările Consiliului Local Peştişani – Cercetările penale încurcă salvarea falimentarei firme SC “UTIL-BONUS” SRL?!

271

Cu chiu, cu vai s-a reuşit convocarea unei şedinţe AGA – formată din consilierii locali ai comunei Peştişani – în care s-a discutat, cât de cât, situaţia financiară şi conflictuală din interiorul firmei de gospodărire comunală SC “UTIL-BONUS” SRL Peştişani. Despre care am mai relatat, pe la finele lunii trecute. Jumătăţile de măsură nu-s în stare să limpezească, deocamdată, starea gravă a firmei.

Cercetările penale vizează achiziţia unei staţii de clorinare!
Aşa cum se discutase şi la o întâlnire a cetăţenilor satului Boroşteni cu viceprimarul Pantelimon Tivig şi o parte a consilierilor locali există nemulţumiri ale beneficiarilor. Profesorul de matematică Ion-Jean Rădulescu, fost membru şi consilier local din partea PDL, din care a demisionat, criticase achiziţia unei staţii de clorinare subdimensionate, dar extrem de scumpe – de 5(cinci) miliarde lei vechi – complet neutilizabilă. Ba mai făcea remarci de felul: “Cine-a semnat pentru ea s-o ia acasă şi să dea înapoi banii!”(Cu referire vizibilă la un fost şef al PDL Peştişani). Lunea şi marţea trecută, pe rând, salariaţii firmei au fost chemaţi pentru audieri la Parchet. Surse din interiorul firmei confirmă că tocmai despre acea staţie se interesează procuratura.
Tot la acea întâlnire, socrul aceluiaşi personaj vizat a amintit că, mai anii trecuţi, salariaţii firmei de gospodărire comunală îngrijiseră un islaz – curăţindu-l de mărăcini şi amenajând o fântână – al satului Boroşteni. Numai că, banii i-a încasat o firmă privată! Ei bine, dacă se încasau cele 900 de milioane lei în conturile SC “UTIL-BONUS” SRL, ai căror lucrători trudiseră în realitate, acum firma n-ar mai avea datorii de 800 milioane lei vechi la Groapa de gunoi ecologic Bârseşti!

Alte discuţii, alte păreri la sătenii din Brădiceni
Continuând suita de întâlniri ale consilierilor locali ai comunei Peştişani cu oamenii satelor aparţinătoare, s-a mers şi la Seuca, unde-au participat vreo 50 de oameni, la Hobiţa şi, mai recent, la Brădiceni. Printre păcatele Consiliului Local Peştişani, din primele trei luni – preşedinte de şedinţă actualul viceprimar, Pantelimon Tivig(PP-DD) ar fi şi aceea că din sate precum Seuca – unde sunt mari probleme cu starea proastă a drumurilor şi podeţelor distruse de aluviuni şi alunecări de teren – şi satul Gureni nu au fost desemnaţi câte un localnic membru onorific al CL, pentru mai buna cunoaştere a problemelor existente.
Mai mult de jumătate din timpul acordat dezbaterilor de la întâlnirea din Brădiceni, într-o sală de clasă a Şcolii primare, a fost o harţă generală. De această dată, spre deosebire de întâlnirea de la Boroşteni, consilierii locali au stat în bănci şi nu la masa unui prezidiu. Măcar acum putea lumea să-i cunoască şi să le adreseze întrebări. La Prezidiu, conducea consilierul local Gheorghe Ciolofan(PSD), de loc din Brădiceni. Numai că la ţipetele celor din sală el răspunde cu altele şi mai tari. A fost o hărmălaie generală – nu se mai înţelegea nimeni cu nimeni -, până a vorbit profesorul Ionel Pavel – un om cumpătat şi care a reuşit să se facă ascultat. Îndemnând la raţiune. Cam pe acolo pe unde ea nu exista. Raţiunea, adică.
S-a vorbit de lipsa apei, a iluminatului public şi de nerealizarea asfaltării drumului dinspre şi prin Mielăriţa. Promisiune existentă pe buzele fostului primar reales Florin Pavel, dar şi ale unui guraliv candidat pretins independent.

Căminul Cultural Brădiceni, veşnica problemă a scurgerii banilor
Cum la Peştişani, de pe vremea primarului Nicolae Ciolacu s-a ridicat un Cămin Cultural acoperit – mare şi spaţios – dar din păcate rămas “la roşu”, deci neterminat – o activitate culturală s-ar fi putut organiza în căminul cultural al fostei comune Brădiceni, acum simplu sat aparţinător al actualei comune Peştişani.
Şi dacă tot nu există un cămin cultural utilizabil, cum se explică plătirea unui director de cămin cultural? Bănuim cu salariu gras, întrucât directorul de cămin cultural este absolvent de conservator – în persoana interpretului de muzică populară Constantin “Dodo” Lătăreţu. Care, cum se zice, taie frunză l-a câini. Atunci când nu cântă la urechile cui la angajat – ex-viceprimarul Nicolae Nicolcioiu -, fiind “adoptat”, mai apoi, de primarul Florin Pavel, la petrecerile mondene ori electorale organizate de domnia sa. Pe vremea când era în libertate!

“Căruţa înaintea cailor”, termopane noi şi apoi tavanele căzute!
Şi după privarea de libertate a fostului primar Florin Pavel, vorba ex-consilierului PDL Nicolae Nicolcioiu, “contractele bune trebuie continuate, ce dacă sunt de pe vremea lui Florin!” Prin acele vremuri, de pildă, de Sfintele sărbători de Florii, primarul în funcţie, şi viitor candidat al USL la fotoliul de edil, i-a invitat pe brădiceneni la o agapă. Ce coincidea cu ziua numelui său.
S-a mâncat tocană, din vreo patru berbecuţi, făcută la ceaune mari. S-a băut, tot gratis, iar Constantin “Dodo” Lătăreţu şi formaţia sa le-a cântat. Ce dacă interiorul Căminului Cultural arăta groaznic. Totul, adică paranghelia, s-a ţinut afară, fiind primăvara şi Floriile anului electoral 2012.
Primaru’ s-a (re)ales, mai apoi fu reţinut de procurorul Emil Moţa, iar acum salariaţii SC “UTIL-BONUS” SRL au intrat în clădirea căminului cultural. Între timp, aceeaşi firmă privată, ce încasase ilegal banii pentru curăţirea islazelor Boroşteni şi Gureni, a montat termopane. Chit că acestea, termopanele adică, nu erau prevăzute în hotărârea de Consiliu Local pentru repararea/renovarea Căminului Cultural Brădiceni.
Când au intrat în clădirea cu termopane noi, cei de la SC “UTIL-BONUS” SRL s-au crucit! Tavanele sunt căzute, pereţii crăpaţi ceva de groaza lumii. Normal, nişte lucrători buni vor trebui să le dea jos şi să repare pereţii. După aceea, alţii vor repune termopanele la locul lor.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here