Globalismul – un internaţionalism proletar în variantă nouă – pur capitalistă, de criză!

135

PROTESTE ANTICAPITALISTE ÎN GERMANIA. Dacă ne aducem bine aminte, şi actuala Putere a venit la guvernare, în România, tot în urma unor proteste şi mitinguri în serie. USL s-a creat şi are un program bine stabilit.

Totuşi, dacă nu se petrecea intervenţia grosolană a dictatorului Traian Băsescu – în direct, la o oră de vârf – când l-a jignit pe dr. Raed Arafat, guvernele marionetă Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu ar fi căzut, într-un sfârşit, mai greu. Acea sămânţă a aprins flacăra protestelor la Târgu Mureş, Braşov, apoi Bucureşti – în Piaţa Universităţii – şi s-a extins aproape în toată ţara. O anume stare de laşitate, de merge şi aşa ne cam caracterizează. La Târgu Jiu, protestele au avut o mai mică intensitate. Şi atunci, dar şi acum. Săptămâna trecută, o ploicică i-a dispersat pe protestatari. Numai că şi bulgarii au păţit-o destul de rău. Fiind un popor ambiţios, protestatarii nu s-au lăsat până n-au dat guvernul jos şi s-a ajuns la alegeri anticipate. Nu înainte de a smulge naţionalizarea firmei de distribuţie a energiei electrice CEZ – de stat în Cehia – care operează şi în Oltenia. Mare mi-a fost uimirea când sâmbătă, în Germania, cel puţi patru mari oraşe – cu câte 20-25.000 de protestatari – demonstrau contra capitalismului. Nu doar împotriva austerităţii introduse de Cancelarul Angela Merkel în Uniunea Europeană, dar şi la ea acasă. Unde partidul ei e pe ducă! Duminică, protestele din Germania s-au reluat.
BELELE ÎN SPITALE. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Situaţia din sistemul nostru de sănătate este sumbră. Am discutat cu o fostă subalternă de la actuala ROMARM a actualului ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolaescu. Zicea că fusese o nulitate. De faptul că nu-i bun ca ministru s-a convins şi şeful Guvernului, Victor Ponta. N-o fi bani, dar la ce sunt bune diatribele ministrului? Când spitalele nu au medicamente şi le duc bolnavii de acasă, iar mizeria este la ea acasă. Inclusiv la Spitalul 700 din Târgu Jiu, ori la Pasarelă. Unii bolnavi primesc mâncare de acasă, dar nu au mese! Simion Pătruţ, din Bumbeşti Jiu, a păţit-o recent. Nu tu medicamente, curăţenie, mese goale măcar, dar nici măcar, acolo, o pătură!
MULTINAŢIONALELELE, ÎN LOCUL INTERNAŢIONALISMULUI PROLETAR. Cam aşa s-ar rezuma situaţia actualei crize economice mondiale, adică a globalismului, instaurată după anul 2008. Cu origini din hale State Unite ale Americii. Faptul că nişte state precum Polonia – dintre fostele ţări comuniste -, Suedia şi Danemarca au creşteri economice şi un bunişor sau chiar ridicat nivel de trai ne arată că se poate. Dar fără austeritatea instaurată cu anasâna de Cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Nu ştiu dacă neapărat stânga, dar o soluţie de dezvoltare economică şi politică se impune a fi căutată. Priceperea, răbdarea şi unele compromisuri inerente unei importante funcţii în stat îl arată pe primul ministru, Victor Ponta, ca unul dintre cei care simt viitorul. Al poporului român şi, bineînţeles, al său ca politician.
Ion Predoşanu
P.S. Nepotul meu, Dorin Predoşanu, mi-a relatat cum, sâmbătă, la Târgu Jiu, s-a petrecut o nuntă niţel cam globalistă: mirele – musulman, miresuca – ortodoxă, iar Naşul – evreu, după mamă! Ca să vezi (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here