Gârjoabă asmute DNA pe Ciurel şi pe Răuţ

352

Corneliu Gârjoabă, fostul director de Resurse Umane al Complexului Energetic(CE) Turceni, le-a făcut recent o plângere penală la DNA, managerului Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, şi lui Ion Răuţ, directorul de Resurse Umane al CEO. Gârjoabă, cu contractul individual de muncă suspendat, din ianuarie 2013, solicită astfel procurorilor DNA, tragerea la răspundere penală a celor doi şefi din CEO pentru că Ciurel ar fi trecut cu vederea restituirea salariilor compensatorii luate de Răuţ de la CE Turceni, în 2009, odată cu concedierea sa din funcţia de şef de Resurse Umane al unităţii energetice. Gârjoabă face cunoscut procurorilor DNA, că Ciurel, nu numai că nu ar fi solicitat restituirea celor 40.000 de lei, salarii compensatorii luate de Răuţ, ci chiar l-a promovat pe acesta în funcţie, după ce fostul director a fost primit înapoi în unitate, fără o sentinţă definitivă. Gârjoabă, acum lider de sindicat, este la rândul său cercetat de DNA pentru instigare la abuz în serviciu, după ce Răuţ şi Ciurel s-au plâns procurorilor că acesta i-a majorat nejustificat salariul soţiei sale, Elena Gârjoabă, pe vremea când ocupase funcţia de şef de Resurse Umane la CE Turceni.

Meciul între Ciurel&Răuţ vs. Gârjoabă şi Gârjoabă vs. Ciurel&Răuţ se joacă, de ceva vreme, pe masa Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA), asta deoarece cei trei s-au adresat instituţiei pentru tragerea la răspundere penală a partenerului sau partenerilor de joc.
Astfel după ce Gârjoabă ajunge, la începutul anului, cu contractul individual de muncă suspendat şi se face apoi lider de sindical, el se trezeşte că procurorii Parchetului Târgu-Jiu îl cercetează penal pentru că i-a majorat nejustificat salariul soţiei sale, ce îi era subalternă la CE Turceni. Dacă, iniţial, poliţiştii care îl cercetează îşi finalizează ancheta cu neînceperea urmăririi penale, procurorul de caz decide că pentru Gârjoabă ar fi mai bună începerea urmăririi penale pentru instigare la abuz în serviciu şi, pentru mai multă aşa-zisă corectitudine, transferă dosarul la DNA.
Ajuns astfel urmărit penal de DNA, Gârjoabă se gândeşte să le plătească, cu aceeaşi monedă, celor care i-au făcut plângerea penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, adică lui Ciurel şi Răuţ. Gârjoabă face astfel, la rândul său, o plângere penală, dar direct la DNA Târgu-Jiu, pentru cei doi oficiali ai CEO, în care cere organelor de anchetă să îi cerceteze pe cei doi tot pentru abuz în serviciu şi instigare la abuz.

Vrea restituirea celor 40.000 de lei
Mai precis, în plângerea sa, Gârjoabă le aduce la cunoştinţa procurorilor DNA din Craiova şi Târgu-Jiu că în 2009, ajuns director de Resurse Umane la CE Turceni, îl concediază pe Ion Răuţ, ce ocupa funcţia de director Resurse Umane. Postul, pentru trimiterea acasă a lui Răuţ, se desfiinţează urmare a unei aşa-zise reorganizări. Odată concediat, Răuţ primeşte, potrivit contractului colectiv de muncă, salarii compensatorii în valoare de peste 40.000 de lei. Răuţ, se plânge Gârjoabă, ar fi luat banii, dar a contestat decizia de concediere la Tribunalul Gorj.
După mai multe termene, pe 7 septembrie 2011, Tribunalul Gorj dă o sentinţă care anulează decizia de concediere din 2009 şi impune angajatorului, adică şefilor CE Turceni, să îl reîncadreze pe Răuţ în funcţia deţinută anterior funcţiei de director Resurse Umane, adică cea de şef al Corpului de Control al unităţii energetice. Răuţ este reîncadrat la Turceni, pe sentinţa executorie dar nedefinitivă, unitatea făcând recurs împotriva sentinţei Tribunalului Gorj, considerând-o ilegală.
Aici intervine supărarea lui Gârjoabă care se plânge procurorilor DNA, că Răuţ, acum cu reîncadrarea pe funcţia de şef al Corpului de Control, ar fi trebuit să restituie salariile compensatorii luate în 2009. Gestul lui Răuţ este catalogat de Gârjoabă drept unul incorect care ar fi adus un prejudiciu unităţii, în sumă de peste 40.000 de lei.

Ciurel îl promovează pe Răuţ “fără criteriu legal”
Gârjoabă trece apoi la Ciurel şi îl acuză, în plângerea adresată DNA, că, acesta l-ar fi promovat pe Răuţ odată cu înfiinţarea CEO, deşi procesul noului director de Resurse Umane cu CE Turceni era încă în fază de recurs. Asta, cu atât mai mult cu cât Curtea de Apel Craiova admite recursul CE Turceni, modifică sentinţa Tribunalului Gorj dând o sentinţă irevocabilă. În opinia lui Gârjoabă, Ciurel nu numai că nu ia în considerarea sentinţa instanţei din Craiova, dată în iulie 2012, dar chiar “sfidează sentinţa” promovându-l pe Răuţ şef de Resurse Umane al CEO. “Astfel se vede clar că Laurenţiu Ciurel a încălcat în mod abuziv o hotărâre irevocabilă a unei instanţe judecătoreşti şi a contribuit la nerecuperarea pierderii de peste 40.000 de lei”, sesizează Gârjoabă la DNA.

Încă un dinte împotriva lui Răuţ
Gârjoabă, mai exemplifică procurorilor DNA, că Răuţ, în 2007, ar mai fi încasat o primă de performanţă în valoare de 91.000 de lei pentru anul în cauză, deşi acesta fusese numit doar la jumătatea anului respectiv. Gârjoabă se laudă însă spunând că, la momentul respectiv, l-a acţionat pe Răuţ în judecată, acesta din urmă fiind obligat să restituie jumătate din banii astfel încasaţi. Reclamantul menţionează însă, în final, că deşi Răuţ ar fi fost obligat să dea înapoi 47.500 de lei, el nu ar fi făcut asta nici în prezent.

Abuzuri prin angajarea lui Diţescu, Medinţu, Boiangiu, Drăgoi şi Enache..
Gârjoabă mai sesizează procurorilor DNA că, cei doi duşmani declaraţi ai săi, Ciurel şi Răuţ, s-ar face vinovaţi de angajarea “pe criterii politice şi de prietenie” a unor persoane care au luat salarii compensatorii ori erau în prag de pensionare. Unii au fost chiar pensionaţi dar au fost reangajaţi, deşi au beneficiat, urmare a disponibilizării, de salarii compensatorii, mai susţine reclamantul.
Gârjoabă se referă astfel la Silvică Boiangiu, la Corneliu Diţescu şi la Aurel Medinţu, toţi şefi în CEO. Acesta se leagă şi de Marian Enache, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru infracţiuni informatice. Enache nu are însă o condamnare definitivă şi a fost suspendat însă din funcţie, iar şefii CEO nu l-au angajat ci i-au anulat suspendarea.
Nu este uitat nici social-democratul Alecu Drăgoi, la capitolul angajări, Gârjoabă trecând şi numele acestuia în plângerea făcută la DNA.
Sindicalistul Gârjoabă susţine că astfel s-ar fi încălcat CCM-ul, vacantarea posturilor în cauză nefiind anunţată în vreun ziar local.
Contactat telefonic, managerul CEO, Laurenţiu Ciurel nu a răspuns pentru a-şi spune punctul de vedere legat acuzele pe care Corneliu Gârjoabă, liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din CEO i le aduce. “Nu intru în polemică cu Gârjoabă”, a declarat, în schimb, Ion Răuţ, directorul de Resurse Umane al CEO. În ce priveşte ambele procese iniţiate de Gârjoabă cu CEO, pe linia sindicală, se ştie că acesta le-ar fi pierdut.
Gârjoabă i-a mai făcut lui Răuţ o plângere penală în 2008 şi lui Dumitru Cristea. Ea a fost finalizată cu NUP.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here