Creşterea numărului de adopţii, economie consistentă la buget

296

orfani 1Adopţia mai multor orfani, ar diminua cheltuielile de la bugetul de stat. S-ar putea economisi astfel până la 10 milioane de euro, conform declaraţiilor făcute de Bogdan Panait, şeful Oficiului Român pentru Adopţii (ORA). Statisticile relevă faptul că România se află pe primul loc în UE privind numărul de minori aflaţi în sistemul de protecţie şi rata de adopţie.

În Gorj, de la începutul anului şi până în prezent, 7 copii au fost adoptaţi, alţi 3 au fost încredinţaţi în vederea adopţiei. Între timp, 9 minori sunt declaraţi adoptabili şi 19 familii sunt atestate pentru a adopta un copil. Anual DGASPC Gorj cheltuie 340 milioane de lei vechi pentru fiecare copil aflat în sistemul de protecţie.

Întrucât procedura de adopţie presupune câteva etape extrem de importante, dar care durează relativ destul de mult timp, simplificarea acesteia ar duce la creşterea numărului de adopţii. Cheltuielile cu un copil orfan se ridică la sume foarte mari, care ar putea însemna economii consistente la bugetul de stat, în condiţiile în care micuţii ar fi adoptaţi.

Peste o mie de copii, în sistemul de protecţie socială gorjean

La nivelul judeţului Gorj, actualmente sunt 1022 de copii asistaţi în sistemul de protecţie socială. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj cheltuie 34.000 lei anual cu fiecare dintre aceşti minori. Dat fiind faptul că de la începutul anului şi până acum au fost adoptaţi doar 7 copii, iar 3 au fost încredinţaţi în vederea adopţiei, este limpede cât de costisitoare este îngrijirea copiilor aflaţi în centrele DGASPC Gorj.

19 familii gorjene, atestate pentru adopţie

În acest moment, în Gorj, 19 familii sunt atestate pentru a adopta câte un copil, iar 9 minori sunt declaraţi adoptabili. În urma modificărilor pe care Oficiul Român pentru Adopţii doreşte să le facă la realizarea dosarului de adopţie, se pot identifica familii din alte judeţe pentru copiii rămaşi neadoptaţi şi viceversa. Astfel, ar fi mult mai simplu atât pentru micuţi să-şi găsească părinţi, dar şi pentru gorjenii care doresc să aibă un copil, deşi natura nu le-a oferit şansa de a fi părinţi.

Potrivirea teoretică, preluată de ORA

Pentru simplificarea procedurii de adopţie, ORA propune o modificare a normelor legislative în acest domeniu. Astfel, ORA, s-ar ocupa de etapa cunoscută sub numele de „potrivire teoretică” dintre copii şi familiile care vor să adopte, etapă de care se ocupă actualmente Direcţia Generală de Protecţia Copilului din fiecare judeţ al ţării. În acest fel, unui copil adoptabil i s-ar putea găsi o familie din alt judeţ şi, prin urmare, timpul de aşteptare ar fi mai mic, iar numărul adopţiilor ar creşte.

Economie de 10 milioane de euro

La sfârşitul săptămânii trecute, şeful Oficiului Român pentru Adopţii a făcut o declaraţie publică în care a spus că în România se încheie anual aproximativ 1000 de dosare de adopţie. Aceeaşi sursă a calculat că la bugetul de stat s-ar economisi circa 10 milioane de euro dacă numărul adopţiilor s-ar ridica la 2000 pe an.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here