Ca la noi, la nimeni – România în criză, fără Starea de criză!

613
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Voința socială depune ca manifestări de viață: o activitate economică și una spirituală, reglementate de o activitate juridică și de o activitate politică”
Dimtrie Gusti, Sociolog și etnograf român

De două săptămâni încheiate, Armata (fostă) Roșie a Federației Ruse luptă ca invadatoare să ocupe Ucraina independentă și suverană ca țară, deși Țarul de la Kremlin, Vladimir Putin, o consideră nu invadare fără niciun motiv, ci o „acțiune specială”!
Acțiune specială în urma căreia cad zilnic sute de victime nevinovate dintre civili, printre care și mulți copii. Micul Stalin nu se aștepta să întâlnească o rezistență de-a dreptul eroică din partea armatei ucrainene, sprijinită de bărbații chemați să-și apere patria, prin Legea marțială instituită de Președintele Erou Volodimir Zelenski.
PUTIN SE VISEAZĂ PETRU CEL MARE! Cu mult tupeu, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că vrea să refacă țara sa în granițele fostei URSS, comparându-se – în anul în care va împlini 70 de ani, nici mai mult nici mai puțin – cu Țarul Petru cel Mare.
Și Putin mai zice că el dorește pacea, dar în condiții puse de el, inacceptabile pentru eroica Ucraină. Până la urmă, se pare că războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei „O să fie așa o luptă pentru pace de n-o să mai rămână piatră pe piatră…”, conform unei zicale consacrată încă de pe vremea socialismului victorios!
A FOST SAU NU A FOST? Mai zilele trecute, pe agenda publică s-a strecurat și un proiect de lege privind Situația de criză, după toate aparențele un produs al minții de militar fricos și, probabil, neinstruit a ministrului Apărării Naționale. Însăși definiția crizei, despre care am scris zilele trecute, pare a purta amprenta sa intelectuală. Și, culmea, după ce proiectul Stării de criză, ce ajunsese la toți miniștrii Guvernului Ciucă, și avea cam 24 de pagini, după cum s-a spus la unele televiziuni, n-a mai fost agreat în coaliție, din pricina diferențelor de opinii între liderii PSD și cei ai PNL, s-a amânat și nu-i exclus ca proiectul să fie înmormântat!
România se află, oricum, în criză economică, în criză energetică, în criză sanitară și chiar într-una socială. Ei bine, după toate acestea, ministrul Apărării naționale, Vasile Dîncu, s-a întors la 180 de grade și ne zice de la obraz că n-a fost vorba de niciun proiect, ci doar de un draft, fiind o invenție a mass-media. Păi, și atunci ce-au primit miniștrii? Și de ce s-a iscat ceartă între PSD și PNL?
CONTROLUL MApN ASUPRA ROMÂNIEI? Bine zice publicistul și scriitorul Cornel Nistorescu în editorialul de miercuri al Cotidianului, intitulat „Guvernarea de criză la mintea lui Vasile Cațavencu”: „Ce vrea Dîncu și gașca avidă de controlul asupra statului român? Nimic mai mult decât o preluare a controlului asupra României în timp de război, de mișcări de trupe și mobilizări de oameni”.
Adică exact cum se scria în acel proiect: „Situațiile de criză cu impact asupra securității și apărării naționale sunt gestionate de Ministerul Apărării Naționale în condițiile prevăzute de procedura de coordonare a răspunsului de criză aprobate prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.”
FENTAREA DEMOCRAȚIEI? Pur și simplu s-ar fenta democrația, care-i cam incomodează, și vor să simplifice modul de exercitare a comenzii. Cum ar veni, au proiectat să scoată din joc Guvernul și Parlamentul și să reducă exercitarea puterii la decizii ale MApN și ale neconstituționalului organism numit Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here