Ca la noi, la nimeni – Proteste împotriva înghețării salariilor și pensiilor!

372
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Eterna gâlceavă a guvernării, proteste interminabile, cabaretul parlamentar și circul mediatic. Iată icoana democrației noastre!”
Valeriu Butulescu
Din Vorbe în vânt(2018)

În Sfânta zi de Duminică, 24 ianuarie 2021, ar fi fost cazul să fie sărbătorită Mica Unire. Cea dintre Principatele Române: Țara Românească și Moldova. Fiind noi, cei din România, aflați a nu știu câta oară cu Stare de alertă, tot prelungită, manifestările omagiale pentru isprava înaintașilor noștri, în secolul XIX, erau interzise.
Cum la fel de interzise au fost și protestele celor nemulțumiți de proasta guvernare a Cabinetului Cîțu, supranumit „genialul” pentru imensele lui prostii din guvernarea precedentă, când el și-a bătut joc de popor, prin imensele împrumuturi cu dobânzi mari, și a dus deficitul bugetar la peste 46% din PIB. Fără să dea socoteală nimănui ce a făcut cu banii. De cinci ori fusese invitat în Parlamentul României și nu s-a dus niciodată!
Și pentru că multor cetățeni le-a ajuns cuțitul la os, în Sfânta zi de Duminică, 24 ianuarie 2021, în loc să sărbătorească Mica Unire de la 1859, cei necăjiți au ieșit în stradă. Numai în București au fost proteste în zece locuri diferite față de înghețarea pensiilor și a salariilor, dar și față de măsurile guvernamentale anunțate ca austere în domeniul financiar-bugetar.
Protestatarii au pichetat sediul Guvernului din Piața Victoriei și sediile unor ministere.
Reprezentanții sindicatelor din CSN Meridian, Consiliul Național al Societății Civile(CNSC) și Alianța Națională Feroviară au transmis instituțiilor pichetate lista lor de revendicări, listă din care vom enumera numai pe cele mai importante dintre acestea:
1. Anularea OUG-urilor și a proiectelor de OUG asumate de noul Guvern de la instalare și până în prezent, în special în domeniile fiscal-bugetar și juridic;
2. Aplicarea imediată a prevederilor Legilor organice vizând salarizarea, pensiile și indemnizațiile, cu anularea precederilor neconstituționale introduse prin OUG-uri de tipul 96/2014, 57/2015, 114/2018 etc. și OUG nr. 226/30.12.2020.
3. Stabilirea salariului minim pe economie de 2.400 de lei, începând cu 1 ianuarie 2021 și a creșterii punctului de pensie cu 40%;
4. Alinierea veniturilor și pensiilor cu inflația și nu doar cu rata inflației;
5. Protejarea patronilor/investitorilor români;
6. Taxe și impozite comparabile cu cele din țările de origine, pentru bănci și multinaționale;
7. Respectarea ad literam de către Guvern, Parlament și Președinte a Art. 47, al.(1( și (2) din Constituția României, care prevede:
a) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure cetățenilor un trai decent;
b) Cetățenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistență medicală în unitățile sanitare de stat la ajutorul de șomaj și la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetățenii au dreptul și la măsuri de asistență socială, potrivit legii, după cum transmite, între alte prevederi ale listei care-i mai lungă, agenția MEDIAFAX.
Încă nu se știe, când scriu aceste simple note, dacă s-au înregistrat incidente și dacă forțele de ordine au intervenit în forță.
Oricum, numai protestatarii uniți au șanse de izbândă!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here