Ca la noi, la nimeni – Preşedintele rupe tăcerea!

357

Faţă de începutul mandatului, aşa cum confirmă mai multe sondaje de opinie, preşedintele Klaus Iohannis a mai pierdut masiv din procentajul iniţial. Unul covârşitor, pe care nou creatul PNL – un fel de PDL reşapat – îl confundă ca fiind cota sa de încredere la vot. Numai că până atunci va mai curge multă apă pe firava Dâmboviţă.
Din păcate, majoritatea liderilor PNL se ghidează după dictonul „cine nu munceşte, nu greşeşte” şi merită promovat. Ca opoziţie, actualii liberali n-au izbutit mare brânză cu moţiunea de cenzură din sesiunea trecută a Parlamentului şi, firesc, ameninţă acum cu o alta. Este dreptul lor. Ajutaţi şi de preşedintele Klaus Iohannis, care nu ascunde vrea „Guvernul meu”, chit că şi-a depăşit atribuţiile constituţionale în ziua când – a naibii coincidenţă, primul ministru Victor Ponta a fost chemat la DNA, apoi la Palatul Cotroceni, unde Iohannis i-a cerut demisia, la prânz s-a depus Moţiunea de cenzură a PNL şi, în aceeaşi după amiază, au continuat atacurile asupra premierului printr-un interviu aranjat la TVR.
În plină vară fierbinte, s-a iscat un război inutil între Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria. Din care n-a câştigat nimeni, pierzând doar săraca Românie. Faptul că ieri, preşedintele Klaus Iohannis şi-a rupt din timpul său preţios spre a discuta cu primul ministru Victor Ponta despre Republica Moldova e un semn bun. Consensul asupra susţinerii parcursului euroatlantic al Republicii Moldova nu poate decât să ne bucure.
Atacurile la preşedintele Klaus Iohannis nu mai contenesc. Ba că s-a plimbat prin 20 de ţări cu Prima Doamnă, ba că este cam cheltuitor cu viitoarele reşedinţe, cu avioanele cerute guvernului, ori cu un proces pe rol la Tribunalul Braşov, miercuri, 3 septembrie. Critica îşi are rolul ei, dar – aşa cum a declarat şi fostul ministru de externe şi ex-prim ministru Adrian Năstase – huiduielile de la Ateneul Român, cu prilejul deschiderii festivalului internaţional „George Enescu” nu-şi aveau rostul. Atunci şi acolo, pătând pe nedrept imaginea unui mare eveniment cultural al României.
De vină sunt şi cei zece ani chinuitori, în care declaraţiile televizate – cele mai multe aberante şi de maidan sau de crâşmă – cu care ne-a obişnuit Traian Băsescu. Iar Klaus Iohannis nu merită ponegrirea şi comparaţia au ex-ul. De care nu mai scăpăm nici acum. Totuşi, prea multa tăcere şi absenţa implicării în rezolvarea spinoaselor probleme ale Justiţiei, în modernizarea şi replicile instituţiilor de securitate la gravele provocări externe sunt sursa nemulţumirilor foştilor fani de pe Facebook. Adică dispariţia din peisaj a preşedintelui contează mai mult la inadecvatele critici.
Se constată că faţă de comunicatele seci şi fade ale Administraţiei Prezidenţiale, ieşirea în public e mult mai mult în avantajul preşedintelui. Participarea domniei sale la ceremonia de deschidere a unei reuniuni ştiinţifice organizate de Academia Română pe teme privind optica şi domeniul laserilor îl reaşează ideatic, moral şi politic pe meterezele din campania electorală prezidenţială.
Sintetizăm ampla sa pledoarie prin aceste spuse demne de un preşedinte al României, cum îl vrem pe Klaus Iohannis: „Este momentul unui consens politic şi social real pentru o Românie creativă, a inovării.” Mediul academic, ieşirile în public şi luările de poziţii nepartizane îi oferă prilejul cetăţeanului de rând să-l cunoască mai bine pe acela ales între aleşi!
ION PREDOŞANU

P.S. La sfârşitul unei întâlniri a partidelor coaliţiei, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, alt susţinător al consensului social-politic, a declarat că duminică va fi trimis la promulgare noul Cod Fiscal (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here