Ca la noi, la nimeni – Ordonanța austerității sigure!

616
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Bugetul țării //Iarna este pe gătate,/ Străzile-s pustii de tot,/ Doar bugetul se dezbate,/ Cam deloc și cam pe loc.” – Epigramă de Alexandru Laslău

Bătălia pentru împărțirea/furarea banilor publici ce ar trebui să fie în Bugetul fantomă, pe anul 2021, încă nu s-a terminat. Se duc în continuare lupte pe funcții și, cum spuneam, pe bani. Tensiunile dintre PNL, USR-PLUS și UDMR, deși nerecunoscute, există. Altfel nu se explică ședințele zilnice – și luni și marți – ale liderilor coaliției pe tema împărțirii banilor.
Primul ministru de facto al GuWernerului Meu, Klaus Werner Iohannis i-a chemat la el, luni seara, la Vila Lac, nu știu ce număr, precum Ceaușescu – cel ce le făcea pe toate, dar mult mai bine, în interesul țării – pe liderii coaliției. De parcă Iohannis ar fi primarul României! Cică s-ar fi discutat despre Buget, dar și de împăcarea taberelor PNL, USR-PLUS și UDMR. Pare-se că n-a izbutit. USR se dovedește o nucă tare!
Guvernul Iohannis-Cîțu a publicat, luni seara, „ORDONANȚA AUSTERITĂȚII” și aceasta a fost trimisă la avizare în Consiliul Economic și Social. Urmând a fi adoptată în prima ședință de Guvern.
Dacă anterior se micșorase cuantumul ajutorului de înmormântare, acum sunt prevăzute alte măsuri: nu se mai achită voucherele de vacanță; majorarea pensiilor se amână pentru anul 2023; se elimină sporul COVID la Prefecturi; gratuitatea pentru studenți la transport se reduce la 50%; se amână beneficiile pentru angajații CFR, însumate la circa 978 milioane de lei.
PRĂBUȘIREA INVESTIȚIILOR STRĂINE. În cadrul unei analize mai largi, prof.univ.dr. Mircea Coșea – economist redutabil și fost ministru de stat – a lansat un avertisment despre ȘOMAJ, ce se va întâmpla de la mijlocul anului 2021, ca urmare a scăderii investițiilor străine în România.
SCĂDERE RECORD. Mircea Coșea anunță că șomajul ar putea crește dramatic în 2021, cam de la jumătatea anului. Analiza sa este susținută și de una a Băncii Naționale a României(BNR), în care se spune că investițiile străine directe au scăzut în 2020 cu 60,38% față de perioada similară a anului 2019, la 1,921 miliarde de euro, conform datelor publicate, luni, de BNR.
„Nu mai putem omite conceptul de dezvoltare a investițiilor străine. Ele nu aduc doar bani, ci și tehnologie. De asta avem nevoie acum, pentru că trebuie să facem saltul de la o economie care nu este în stare să-și prelucreze materiile prime în țară, la una care trece la stadiul 3 sau 4 al revoluției industriale”, a explicat Mircea Coșea pentru DCNews.
CREȘTEREA ȘOMAJULUI. Este inevitabilă și va fi un real pericol în a doua jumătate a anului 2021.
„Deocamdată nu va crește. Guvernul a făcut în așa fel încât în acest an să ne menținem la o cotă la care să nu cădem. Avem un buget de supraviețuire. Dar în a doua jumătate a acestui an, prognoza mea e că vom avea dificultăți, care se vor vedea în creșterea numărului de șomeri.
FONDURILE EUROPENE CA AMĂGIRE! Va crește și discrepanța de dezvoltare dintre noi și vecinii noștri. Ei vor beneficia și de aceste investiții străine de care noi nu avem parte. Să ne gândim că noi avem ca investiție din Asia, în ultimul an, doar o fabrică lângă Ploiești, de 800 de milioane. Ungaria are 2,3 miliarde investiție numai din Coreea de Sud.
Marile probleme vor apărea după jumătatea anului. Și să nu ne bazăm prea mult pe fondurile europene, pentru că acestea, dacă vor veni, vor avea efecte abia de la anul”, a mai afirmat Mircea Coșea.
Leul s-a depreciat, marți, la un minim istoric și nimeni nu are interes să investească într-o țară instabilă, dar prost guvernată!
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here