Ca la noi, la nimeni – Orban L., pe făraș?

982
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Nu cred într-un destin care cade asupra oamenilor oricum ar acționa. Dar cred într-un destin care cade asupra lor dacă nu acționează.” – Buddha

Scriam, în comentariul anterior, despre o anume stare de haos politic, economico-financiar și chiar legislativ. De care încă n-am scăpat. Scriitorul, eseistul și creatorul de aforisme târgujian stabilit la Petroșani și devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România – Valeriu Butulescu sintetiza cu harul său această stare astfel: „Vocea străzii merită ascultată. Dar e prea sonoră și confuză pentru un dialog rațional. Nu elimină haosul. Îl adâncește.” Așa scria Valeriu Butulescu în volumul Vorbe în vânt(2018).
Cum cele mai importante decizii și intervenții ale haosului de miercuri s-au petrecut după ce am scris comentariul de miercuri voi relua subiectul, parțial. Mai ales că onor Curtea Constituțională a României a lovit în moalele capului asumările cam fără număr ale PNL! Două proiecte care au ocolit Parlamentul au fost declarate neconstituționale încă de miercuri. Curat neconstituționale Coane Orban!
Două dintre cele trei proiecte de lege pentru care, la sfârșitul anului trecut, Guvernul Orban și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului au fost declarate neconstituționale de către CCR, întrucât s-a constatat că modul de adoptare a actelor normative nu respectă cele patru condiții prevăzute de legea fundamentală, CCR a judecat, miercuri, trei sesizări făcute de parlamentarii PSD împotriva primei angajări a răspunderii Guvernului, a treia urmând a fi soluționată cu prilejul unei alte ședințe de judecată.
Primele două teme au primit, miercuri, deja soluția CCR, magistrații concluzionând că legile adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului sunt neconstituționale. Practic pentru că nu sunt îndeplinite cele patru condiții stabilite prin decizii ale Curții Constituționale pentru utilizarea asumării răspunderii și s-a avut în vedere că erau legi în Parlament pe acest subiect, în faza de finalizare.
Prim-ministrul Orban Ludovic cel Rău a răbufnit imediat la adresa Curții Constituționale: „la așa Curte, așa decizie”. Când jurnaliștii i-au atras atenția că CCR nu s-a pronunțat pe fondul legii, ci pe faptul că a fost adoptată prin asumarea răspunderii, deși există un proiect de lege în Parlament cu același subiect, tupeistul Orban a zis: „Ce aș fi vrut? OUG 51 era constituțională? Nu sunt de acord cu decizia Curții. O să căutăm soluția să rezolvăm lucrurile. Din punctul meu de vedere, orice angajare poate fi declarată constituțională dacă nu este posibilă o altă variantă de a legifera”, a mai spus Orban.
În aceste condiții, Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a cerut demisia lui Orban Ludovic ca reacție la cele două decizii ale Curții Constituționale: „CCR a arătat(miercuri, n.m. I.P.) că practica Guvernului Orban de angajare a răspunderii pe legi care sunt în dezbatere parlamentară este neconstituțională și antidemocratică.(…) Dacă Orban nu ar fi laș, ar recunoaște că practica asumărilor este un abuz de putere, de democrație și și-ar da demisia”, a scris, miercuri după amiază, pe contul său de Facebook Marcel Ciolacu.
PSD a depus Moțiunea de cenzură la Parlament: „Guvernul Orban trebuie demis de urgență este ideea Moțiunii de cenzură intitulată: „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democrației românești!”, semnată de 208 parlamentari de la PSD și de la UDMR.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here