Chiar dacă nu sunt deloc de acord cu aforismul scriitorului american Mark Twain, l-am ales pentru că este o opinie extrem de originală. Şi nu aparţine oricui. Acelaşi autor ne mai lăsa vorbele ce mustesc de înţelepciune: „Adevărul este cel mai preţios lucru din lume. Să-l economisim.”
În vreme ce copreşedintele PNL Alina Gorghiu se întrece în a bate câmpii cu graţie, inventând o inexistentă intenţie de suspendare a preşedintelui ei drag, Klaus Werner Iohannis, care-i şi preşedintele nostru, al tuturor românilor, tot ea mai comite şi alte vorbe-n vânt. Dacă falsa problemă amintită nici nu le-a trecut prin gând lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu ori deputatului de Gorj Victor Ponta, presupuşi complotişti numiţi explicit de domnia sa, iată că s-a aruncat cu capul înainte şi cu o altă chestiune. Ne-a spus cu guriţa ei că „Tehnocraţia este doar o soluţie temporară.” Chiar aşa să fie? Păi atunci de ce-a mai mers primul ministru Dacian Cioloş la Deveselu şi, mai apoi, în Statele Unite ale Americii. Nu cumva este preferatul americanilor? Iată că pe această temă – a viitorului Guvern – s-a pronunţat consilierul prezidenţial pe politică internă Laurenţiu Ştefan, miercuri, când participa la un summit pentru Investiţii în Europa de Est, organizat de Reuters. Acolo, Laurenţiu Ştefan şi-a permis o evaluare a rezultatelor alegerilor parlamentare din decembrie anul acesta, apreciind alandala că principalele partide PSD şi PNL vor obţine scoruri egale, dar insuficiente procentual pentru a forma singure un guvern.
Dar să-i cităm o frază din lungile declaraţii ale consilierului Laurenţiu Ştefan: „Fosta coaliţie de stânga la putere în România reprezintă o şansă bună de forţe care să totalizeze voturi în alegerile parlamentare din decembrie, dar este puţin probabil că obţin suficient sprijin pentru a forma un guvern.” O corectare este necesară: sintagma „Fosta coaliţie de stânga” e o minciunică, întrucât din ea mai făceau parte UNPR, de centru, vechiul PNL de dreapta, din care s-a ales praful şi a mai rămas doar ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor), de centru-dreapta, a copreşedinţilor Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, plus grupul deputaţilor aparţinând minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară!
„Tehnocraţia este doar o soluţie temporară”, afirmaţia copreşedintelui noului PNL – Alina Gorghiu era o replică la o altă declaraţie a aceluiaşi consilier prezidenţial, Laurenţiu Ştefan. Care consilier a lansat ipoteza ce-o deranja pe doamna Gorghiu. Laurenţiu Ştefan, referindu-se la primul ministru Dacian Cioloş, zicea: „Este un avantaj pentru politica românească. Vorbind la nivel foarte abstract eu cred că România şi partidele din România ar putea avea o sursă valoroasă dacă el decide să intre în arenă după alegeri”, mai notează Reuters.
Ne este greu să bănuim măcar că Laurenţiu Ştefan a deschis discuţia despre viitorul guvern al României fără a avea acceptul preşedintelui Klaus Iohannis. Mai degrabă nu merită să dăm atenţie ţâfnelor Alinei Gorghiu. Care n-a priceput nici acum că fostul candidat la funcţia de prim ministru din partea Noului PNL, Cătălin Predoiu, nu-i agreat de Iohannis!
ION PREDOŞANU
P.S. Ca o confirmare a intenţiilor pe termen lung ale primului ministru Dacian Cioloş putem lua şi comunicatul Guvernului, remis ieri Agerpres, din care cităm: „Sistemul de sănătate publică, protejarea patrimoniului cultural, educaţia şi reducerea sărăciei sunt prioritare pentru România în obţinerea asistenţei nerambursabilă prin mecanismele Spaţiului Economic European (SEE), creat în 1994, şi Norvegian pentru 2014-2021.” (Ion Predoşanu)