Ca la noi, la nimeni – Nevoile cetățenilor, nu ale politicienilor!

697
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „În politică, prostia nu este un handicap.” – Napoleon Bonaparte

Suntem neîntrecuți în festivisme, ca întotdeauna. Nu putea să-i scape plenului Parlamentului României organizarea unei ședințe solemne care să marcheze împlinirea a 30 de ani ai Constituției democratice adoptată în 1991. Aș zice că ședința a fost una binevenită, mai ales că unii vorbitori au analizat-o, cum se cuvine, pe cea actuală, ce datează din 2003 și la care s-a trudit, de asemenea, foarte mult spre a fi compatibilă cu statutul României de țară membră a NATO și a Uniunii Europene.
Printre vorbitori s-a numărat și Valer Dorneanu, președinte al Curții Constituționale a României – garant al respectării Constituției -, iar la vremea elaborării Constituției actuale, ce datează din anul 2003, domnia sa deținea funcția de președinte al Camerei Deputaților.
De la domnia sa am aflat că actuala Constituție este a doua ca durată în timp, adică a doua cea mai longevivă, după aceea din 1866. Atunci, Adunarea constituantă a avut la dispoziție 18 luni pentru redactarea Constituției și, probabil, la fel va fi și de această dată dacă se va merge pe proiectul revizuirii acesteia. Și tot07 a spus: „Fiind o creație omenească, Constituția noastră nu putea fi perfectă. Din acest motiv, e nevoie de modernizarea Constituției actuale.
Între altele, primul vorbitor – Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților și lider al social-democraților, și-a exprimat un punct de vedere foarte limpede: „Nu totdeauna Constituția din 1991, revizuită în 2003, a oferit un răspuns clar la situațiile apărute. Nevoia de reformare a Constituției este clară, chiar dacă cei care lucrează la reformarea Constituției au mult de lucru.”
Printre aceste situații se numără și relațiile dintre președintele României și primul ministru, care au balansat spre creșterea exagerată a puterilor președintelui în subjugarea guvernului.
La fel cum demiterea premierului trebuia să conducă imediat la desemnarea unui nou prim-ministru și nu să se aștepte două luni fără un guvern cu puteri depline. De aceea, nu există scuze dacă acum, Guvernul având majoritate confortabilă în Parlament, să nu se revizuiască legea fundamentală a României – Constituția.
Au trecut deci 30 de ani de la Constituția democratică din 1991. Cu atât mai mult, supremația legii și a statului de drept trebuie respectate.
„Rolul președintelui a fost gândit ca un producător de consens, dar, din păcate, a sfârșit de multe ori în a fi producător de tensiune în societate”, după cum a explicat șeful Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu.
ION PREDOȘANU

P.S. BURSA ZVONURILOR. Se întețește vestea că peste 20 de filiale județene ale pretinsului Partid Național Liberal vor un congres cât mai curând în care să-l debarce pe abia alesul președinte al PNL, Florin Cîțu! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here