Ca la noi, la nimeni – Izvorul Tămăduirii și Sâmbăta Luminată

633

Mult prea multe sunt zilele în care românii nu muncesc. Pe lângă sărbătorile legale, Guvernul a mai stabilit încă o zi liberă pe 30 aprilie pentru a avea oamenii mai multe zile libere legate de 1 Mai, Ziua Internațională a oamenilor muncii, stabilită în amintirea unei mari greve a muncitorilor din Statele Unite ale Americii, pe la 1863 dacă nu mă-nșel. Când nici nu se auzise de Karl Marx și prietenul lui evreu Friedrich Engels. Din câte știu, japonezii și cei din Coreea de Sud trudesc în toate zilele săptămânii. Ce-i drept, la ei capitalismul e adevărat și nu de cumetrie ca al nostru!
IZVORUL TĂMĂDUIRII este un praznic sărbătorit, în fiecare an, după Sfintele Paști în Biserica Ortodoxă. Un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tămăduirii amintește de o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. Fiind o mare sărbătoare a creștinilor ortodocși, este limpede că nu se lucrează.
SÂMBĂTA LUMINATĂ face parte din Săptămâna Luminată. Iar denumirea de Săptămâna Luminată, din care, cum spuneam, face parte și Sâmbăta Luminată, după cum ne explică teologii, provine de la un obicei practicat în vechime, când botezul era săvârșit în noaptea de Paște. Conform crestinortodox.ro, cei botezați erau numiți “luminați” și purtau haine albe, precum strămoșii noștri daci, în toată săptămâna de după Sfintele Paști. Se pare că de la purtarea hainelor albe această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată. Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morți, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reținute în prinsoarea Iadului, începând de la Adam și până la venirea Mântuitorului și rămâne deschis de la Înviere până la Sâmbăta Luminată și Duminica Tomii, sărbătorită anul acesta pe 15 aprilie, la exact o săptămână după Duminica Paștelui. În Duminica Tomii, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește, practic, pe Sfântul Apostol Toma.
TRADIȚII LA PEȘTIȘANI, și nu numai. De Sâmbăta Luminată, după slujba de la Biserică, Preotul paroh Radu merge la Cimitir și stropește crucile mormintelor, sfințește bucatele și băutura care se dă de pomană la crucile strămoșilor trecuți în adormire la Domnul. Uneori mai vin și lăutari, care, pe meleagurile comunei Peștișani sunt pe cale de dispariție. Duminica Tomii la Peștișani și în satele din jur, în special la Frâncești, este dedicată sfințirii viilor, ca să dea rod bogat în anul acesta. Din păcate, lumea satelor fiind îmbătrânită există multe vii care nu se mai muncesc. Părăsite, din păcate, totuși mai există gospodari ce merg și fac mese bogate și aduc lăutari de prin alte sate să petreacă la Duminica Tomii pe dealuri. Cu mese bogate, băutură și cântecele iscusiților lăutari.
ION PREDOȘANU
P.S. Dinspre oamenii politici nu sunt vești bune. Haosul din Justiție și, mai ales, din DNA datorat unor protocoale cu SRI îl lasă rece pe Herr Klaus Werner Iohannis. Colac peste pupăză, Institutul Național de Statistică (INS) anunță că rata anuală a inflației a urcat la 5% în luna martie 2018, de la 4,7% în luna precedentă, pe fondul scumpirii mărfurilor nealimentare cu 6,57%, a celor alimentare cu 4,01% și a serviciilor cu 2,9%. Abia de luni, revenim înapoi, la muncă. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here