Ca la noi, la nimeni – Frecuşuri şi false interpretări cu CAS!

361

Nimeni nu poate nega faptul că introducerea, prin lege, a unui CAS mai mic cu 5% va conduce la crearea de noi locuri de muncă. Iar investitorii străini, care astfel vor plăti mai puţin, vor fi tot mai atraşi de a veni cu afaceri în România. La acest capitol, şi primul ministru, şi preşedintele sunt de acord.
Poziţia lor este diametral opusă în ceea ce priveşte oportunitatea adoptării Legii reducerii CAS, cum spuneam, cu 5%. Pe de o parte, Guvernul nu are obligaţia – potrivit Constituţiei – să dea seamă preşedintelui. Cel obişnuit să dicteze el tot ce mişcă-n ţara asta, depăşind ori neluând în seamă, nu odată, prevederile Legii fundamentale a României. De aceea şi-a şi permis să cheme, zicea el, tot Guvernul la Cotroceni pentru consultări. Unele politice, aşa cum au fost şi pretinsele discuţii transformate în ceartă pe tema acestei tot mai amânate reduceri.
Şi tot la fel de sigur este că ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu – absolventă şi licenţiată la Harvard, cu Magna cum laude – s-a văzut prea repede într-o funcţie de demnitar. Nu afirm că n-ar merita-o, dar o experienţă profesională acolo, cât de cât, i-ar fi dat mai multă greutate. De data aceasta, însoţindu-l pe primul ministru Victor Ponta la consultările de la Cotroceni, ministrul Finanţelor Ioana Petrescu a lăsat impresia că s-a dus cu temele nefăcute. Ori chiar n-a dorit să exprime secretele unei strategii financiare. Cert este că atât a aşteptat Traian Băsescu şi a atacat-o „bădărăneşte”, dacă ar fi să-l cităm pe Victor Ponta.
Cât îl priveşte pe premier, acesta a spus din capul locului că preşedintele ar fi trebuit să discute cu Parlamentul care-a votat Legea reducerii CAS cu 5% şi nicidecum cu Guvernul. Oarecari incertitudini privind acoperirea la Buget a uşurării cu 5% a contribuţiei angajatorilor există. Chit că măsura nu este una deloc electorală, din moment ce acei 5% nu-s plătiţi de salartiaţi, ci de patroni. Aici Băsescu nu are dreptate. La fel cum nici transformarea lui într-un profesor – aşa cum îl vede Elena Udrea pe Bădia Traian al ei – de economie este deplasată.
Argumentele fiecărei tabere trebuie nuanţate. Iar cele ale lui Traian Băsescu sunt, de regulă, ale unui nepriceput. Motiv pentru care premierul dixit: „Nu are în atribuţii să verifice din punct de vedere contabil, dincolo de asta i-am spus că atunci când a condus direct economia a fost cea mai mare catastrofă, n-am încredere în opinia domniei sale. I-am dus un document pe care l-a ignorat. Face confuzii, nu ştie abecedarul problemelor economice, fiscale. Nu era cazul să îi predea o lecţie (ministrului Finanţelor, n.n) în acest sens”. Cât priveşte acuzele de incompetenţă aduse Cabinetului Ponta, realitatea îl contrazuice pe ŞtieTot Traian Băsescu. Salariile şi pensiile micşorate ilegal şi abuziv de GuvernulPreşBăsescu-Boc s-au reaşezat, reparându-se greşelile grave ale „Profesorului”, cum îl alintă pupila sa, Elena Udrea. În plus, Banca Naţională a României anunţă că s-a înregistrat o creştere de aproape 14% a investiţiilor directe – de 1,091 miliarde euro – în prima parte a acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2013!
Cum taberele au rămas, pe mai departe, la cuţite, surogatul de Preşedintre-guvernator al Coloniei numită România nu va promulga Legea reducerii CAS cu 5%. Iar Parlamentul o va vota iarăşi, în septembrie şi a doua oară n-o mai poate respinge. Doar s-a atace la Curtea Constituţională a României, unde se pare că judecătorii şi-au recăpătat verticalitatea.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here