Ca la noi, la nimeni – Din haos, în alt haos?!

517
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Haosul câștigă întotdeauna pentru că este mai bine organizat.”
Edwuard A. Murphy

Dacă ar fi să-i dăm crezare Preș. Klaus Werner Iohannis, „România este un stat eșuat”. Sigur, cel ce se crede priceput în toate se înșeală și de această dată. Ce-i drept, primul mandat și l-a început după un alt președinte ce a condus țara în zece ani răi, pentru ca apoi să se laude cu faptul că el a creat „un stat mafiot!” În primul mandat al președintelui Iohannis nu s-a petrecut nimic bun pentru țară și, fiind întrebat care-i cea mai importantă realizare a lui în primii cinci ani a avut obrăznicia să afirme că „am scos Partidul Social Democrat de la guvernare!”
DOI LIMBRICI. FLORIN CÎȚU ȘI VIRGIL POPESCU. Și cu asta ce-a făcut? A dat guvernarea pe mâna incompetentului de Ludovic Orban, cel ajutat întru distrugerea economiei de doi limbrici mici: Florin Câțu la Finanțe și Virgil Popescu la Energie. Pentru împrumuturile fără număr și la dobânzi mari, Florin Cîțu a fost înscăunat prim-ministru, demnitate publică din care a dus România de la 35% datorie publică din Produsul Intern Brut(PIB) la 49,5%. Neinspiratul sau răuvoitorul Preș. Klaus Werner Iohannis i-a mai băgat în coaliția de guvernare cîțistă și pe cei de la USR(Uniunea Sabotați România!) până și-a dat seama ce calamități sunt!
DE LA „CIUMA ROȘIE”, LA SALVATORUL PATRIEI. Chiar dacă președintele Iohannis nu-i scotea pe social-democrați din „ciuma roșie”, sintagmă de sorginte nazistă, și repeta obsedant, silabisind ca un repetent într-ale politicii, PeSeDe, fără a-și da seama de ridicolul situației, el a renunțat la vorbele nelalocul lor și la GuWernerul Meu. Și-o fi dat seama, într-un târziu, că alegerile parlamentare le câștigase Partidul Social Democrat și l-a adus, totuși, la guvernare în coaliție cu pretinsul Partid Național Liberal și cu UDMR!
UN AN CU HAOS SE ÎNCHEIE! ÎNCEPE ALTUL LA FEL? Cu chiu, cu vai, anul 2022 se încheie într-u haos total, cu criza facturilor datorată prețurilor aberante de la energia electrică „liberalizată” de afonul sau sifonul Virgil Popescu, cel ce ne aburea cu scăderea prețurilor la energia electrică după liberalizare, și cu prețuri aberante la alimentele de bază, dar și la celelalte produse.
Ca o primă concluzie, prim-ministrul Nicolae Ciucă se dă modest și nu prea: „Nu spunem că a fost o activitate perfectă!” Și în mod sigur nu a fost, din moment ce Guvernul Ciucă a scârțâit cam din toate închieturile.
HAOS FĂRĂ REPAUS?! Se sfârșește un an haotic. Un an care a început cu o sumă de amenințări la adresa economiei globale și care, se închie, după cum am văzut, că aceste amenințări au fost aruncate cu mult peste previziunile inițiale.
Prima amenințare a fost impactul pandemiei de COVID-19, care înghețase lanțurile de aprovizionare și pusese frână creșterii economice. Impactul economic al pandemiei este încă prezent în piețele de producție din toată lumea, în valoarea produselor și în distribuția lor în piețele de dsfacere ale lumii. Iar România nu putea să facă excepție!
O a doua amenințare a fost inflația. Numai că, iată, inflația rămâne cea mai mare amenințare și pentru 2023. La noi, creșterea prețurilor la energia electrică a atras după sine creșterea prețurilor la toate produsele, în special la produsele alimentare de bază. Iar invazia rusă în Ucraina și impactul acesteia pe piața europeană a energiei a aruncat inflația ca din praștie.
Probabil că tot anul 2023 vom vedea cum creșterea prețurilor va eroda semnificativ puterea de cumpărare a veniturilor reale. O scădere importantă a vitezeide creștere a prețurilor și o întoarcere către o rată a inflației scăzută, în jurul a 2-3 procente nu pare posibilă în scurt timp și, mai ales, atâțta vreme cât războiul din Ucraina va continua să pună presiune pe economia lumii și, deci, a Europei.
A treia amenințare este recesiunea în care ar putea intra cele mai importante motoare ale economiei globale. Deci și economia Germaniei, de care cea a României este dependentă!
Agricultura rămâne, ca de obicei, la voia Domnului. Iar seceta prelungită și căldurile exagerate de Crăciun și de Revelion nu sunt semne bune!
Una peste alta – industria, agricultura, construcțiile, serviciile – trebuie salvate. Este de dorit a se vedea în 2023 efectul benefic al primirii fondurilor europene din Planul Nașțional de Redresare și Reziliență și al investițiilor proiectate generos în Bugetul public pentru anul viitor.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here