Ca la noi, la nimeni – De ce am avea nevoie de Guvernul Werner?!

327
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „De ce să te legi la cap când nu te doare?” – Zicală românească

Acela care a creat actuala criză guvernamentală nu este altul decât Președintele României, Klaus Werner Iohannis, una și aceeași persoană cu candidatul din partea PNL la alegerile prezidențiale din 10 și 24 noiembrie 2019.
Sigur că Noul PNL (în marea sa majoritate format din foștii PDL-iști ai lui Traian Băsescu!) a inițiat moțiunea de cenzură pe care omul din umbra acesteia – Klaus Werner Iohannis – o apreciază „un real succes”. Oricum, nu odată, domnia sa afirma că „Abia aștept să scap de PSD!” Ba chiar s-a exprimat că ar dori desființarea Partidului Social Democrat. Ceea ce numai a democrație consolidată ori chiar a democrație pirpirie nu înseamnă.
Marți, după amiază, la ora 17,00, se anunțase o Declarație de presă a Președintelui Klaus Werner Iohannis. După obicei. Neobișnuit ni s-a părut că la declarație a fost prezent și președintele PNL, Orban Ludovic, care nu era la sediul partidului având culorile galben-albastru, ci a intrat pe aceeași ușă cu Tătucul Werner. S-a anunțat că Orban Ludovic este noul prim-ministru desemnat, chiar dacă toate sforile le trage încă președintele României. Cică numai Noul PNL și-ar fi anunțat intenția de a-și asuma guvernarea după bucuria opoziției că a dat jos Guvernul PSD! Numai că, din surse politice, majoritatea de la moțiune nu mai există și chiar sunt partide ce nu ar dori să intre la guvernare. Am asistat la o înșiruire de promisiuni din partea lui Orban Ludovic, liderul Noului PNL și prim-ministru desemnat, fără a avea vreo dovadă că se va și ține de cuvânt. N-am reținut din spusele încă Preș Klaus Werner Iohannis mai nimic constructiv. Cică „PSD a inhibat dezvoltarea României”. Adjectivele negativiste nu mai are rost să le înșirăm întrucât nu s-a schimbat nimic din placa demagogică pe care o tot turuie președintele Iohannis. Iohannis are impresia că se conturează un guvern în jurul PNL-ului, singurul partid care la consultări și-a asumat guvernarea. Dac-o fi asumare sau asomare!, rămâne de văzut.
Preș. Klaus Werner Iohannis i-a urat primului ministru desemnat „Inspirație și succes în negocieri!” Totuși, la obținerea numărului de voturi necesare pentru demiterea Guvernului Dăncilă, însuși Iohannis a pus vârtos umărul, fiind principalul negociator. De ce-o fi vrut schimbarea Guvernului Dăncilă? E limpede că Orban Ludovic și Noul PNL nu au încă un program de guvernare și nici o structură ministerială sigură. S-ar părea că dorește 16 ministere. Dar liderul UDMR, Hunor Kelemen, nu se va pronunța dacă-i dă voturile până nu vede Programul de guvernare și componența Guvernului Orban. Dacă, evident, va exista un Guvern Orban. Mult mai sigur se poate vorbi de Guvernul Werner.
Altfel, nu-i sigură votarea guvernului de către USR, care dorește alegeri anticipate, voturile UDMR am amintit de ce nu sunt sigure, PSD nu va vota Guvernul Orban, poate nici Pro România și ALDE. Chit că liderii acestora – Victor Viorel Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, alias Torcsony, sunt schimbători. Azi spun una și mâine alta! De aceea, am serioase dubii că, vorba lui Marcel Ciolacu – Președintele Camerei Deputaților – nu-i sigur că Guvernul Orban va ajunge la vot. E greu de strâns cvorumul ședinței de investitură, pe care este obligată să-l asigure actuala putere. Care se dovedește din ce în ce mai dezbinată. Nu am idee cum va reuși, presupunând că Guvernul Werner, trecut pe numele de Orban Ludovic, va obține voturile de investitură. Și de ce a fost nevoie de el. În condițiile în care alegerile prezidențiale bat la ușă, va fi nevoie de obținerea majorității pentru a se vota Proiectul de Buget pe anul 2020, un proiect de buget inexistent, și cum va fi încheiat Bugetul pe anul 2019!
ION PREDOȘANU

P.S. Dintre numele vehiculate în viitorul Guvern Werner sau Orban, cum vreți să-i ziceți. A dispărut novicele gorjean Dan Vîlceanu. Nicio pagubă! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here