Ca la noi, la nimeni – Cuvinte interzise!, în viziunea Sfântului Ardealului – Arsenie Boca (sau Ce nu ar trebui să spui niciodată!)

1676

Sunt în Joia Mare, cum mai este numită Joia Patimilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Totuși, nu vom vorbi despre Sasul ce se dă drept neamț – știți dumneavoastră care, ăla din vârful Dealului Cotroceni -, priceput la toate. Alții sunt incapabili, cică n-ar fi făcut școala de miniștri. Adică, nu corespund. Doar el s-a născut Președinte, crede el, chit că nu respectă Constituția și nu face nimic pentru România. Întrucât n-are aprobare de la Doamna Cancelar Angela Merkel, a cărei marionetă este el. Adică Lui nu-i trebuia școală de președinți.
*
Părintele Arsenie Boca, în cartea „ Învățăturile părintelui Arsenie Boca”, tipărită cu binecuvântarea Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, aflăm câteva învățături care dau răspunsuri la întrebările omului de rând.
În concepția părintelui Arsenie Boca, una dintre problemele abordate este reprezentată de „cuvintele interzise”. În cartea „Învățăturile părintelui Arsenie Boca”, aflăm că sunt unele cuvinte pe care ar trebui să le evităm pentru că, prin folosirea lor, oamenii ar putea fi răniți, iar stima lor de sine ar putea scădea.
„Cuvântul nebun este un cuvânt interzis. Cine zice fratelui său nebunule se pedepsește cu matca focului. De ce? Fiindcă și numai simpla alunecare a acestui cuvânt în obrazul unui om este în stare să-i desfigureze fizionomia minții.”
Cuvintele interzise orientează greșit și dezorientează. Deci, trebuie să fii mai presus de cuvintele oamenilor: să nu te atingă nici lauda, nici ocara din ele. Cuvintele sunt ființe vii, capabile să facă treaba la care au fost trimise. Și fiindcă sunt ființe vii, viață din viață, pe cel care le-a creat ele-l însoțesc până la judecata de apoi, ca niște copii ai lui, cu toate consecințele lor. Mărturisirea lor cu pocăință mai poate schimba situația. Taina pocăinței este o judecată milostivă. Aici, ce oprește aceasta nu mai ajunge la cealaltă. „Zece porunci are înțelepciunea: de 10 ori taci și o dată să vorbești și atunci puțin”, scrie în cartea „Învățături ale părintelui Arsenie Boca”.
Părintele Arsenie Boca se referă la faptul că oamenii nu ar trebui să jignească și dacă pot spune lucruri bune trebuie să o facă. Atunci când îi zicem unui om că este urât, prost, rău, nebun nu facem decât să-i facem și mai mult rău, iar micuțul riscă se devină un copil cu probleme. De altfel, de multe ori dacă stăm și observăm oamenii, își schimbă înfățișarea și vorbesc urât, nu zâmbesc, se încruntă, iar chipul li se schimbă.
Cuvintele de blândețe pot muta munții din loc. De asemenea, celor ce ne spun vorbe rele nu trebuie să le răspundem la fel, ci doar să le zâmbim.
Ion PREDOȘANU

P.S. Orice asemănare între unele personaje descrise de cel care și-a cucerit faima de Sfântul Ardealului – Părintele Arsenie Boca și Preș. Klaus Werner Iohannis ori prim ministrul României, Viorica Dăncilă, omul care face și tace, iar celălalt fiind, de prin anul 2014, scăpat din lanț la Sibiu nu este deloc întâmplătoare. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here