Ca la noi, la nimeni – Cioloș și Iohannis, eroii lui Caragiale!

287

Motto: „Interesul poartă fesul.” Zicală românească

Începând din ziulica de 5 iulie s-a creat un talmeș-balmeș în legătură cu posibila susținere de către președintele Franței, Emmanuel Macron, a Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European, în dauna candidatului francez Jean Francois Bonhert. Atunci, cel care zicea că a vorbit el cu președintele Franței este nimeni altul decât fostul șef al „guvernului meu”, cum îi plăcea Preș. Klaus Werner Iohannis să glăsuiască despre Guvernul Cioloș.
Mai aproape de zilele noastre, joia trecută, un comunicat al Administrației Prezidențiale ne zicea de la obraz că tăcutul Preș. Klaus Werner Iohannis și-a luat inima-n dinți și l-a el însuși sunat pe președintele Franței, Emmanuel Macron. Normal, subiectul ar fi fost tot susținerea de către Franța a candidatului pe cont propriu Laura Codruța Kovesi. Cică binevoitorul Emmanuel Macron ar fi promis marea cu sarea și că guvernul Franței îi va retrage candidatura distinsului procuror francez Jean Francois Bonhert. Numai că, ce să vezi. S-a trezit din somnul lui de la Bruxelles ditamai ex-prim-ministrul „guvernului meu”, Dacian Julien Cioloș, și zice că nu-i adevărat. Candidatul francez, ca și Laura Codruța Kovesi ori candidatul german, ultimul ieșit din cursă și clasat al treilea și fără șansă, sunt cu toții candidați pe cont propriu și nu reprezintă guvernele statelor respective.
Ce-i drept, nu știm cine minte: Dacian Julien Cioloș când a invocat pe 5 iulie o discuție între el și președintele Franței, Emmanuel Macron, Klaus Werner Iohannis când a dat Administrația Prezidențială comunicatul în care vorbise de intervenția sa la cel mai înalt nivel ori mint amândoi. Ceea ce nu ne-ar mira, căci cine se aseamănă se adună. Diferența față de data de 5 iulie și ziua de 19 iulie, când a fost lansat la apă comunicatul Administrației Prezidențiale, este aceea că între timp USR-PLUS i-au desemnat drept candidați pentru alegerile prezidențiale din 10-24 noiembrie pe frații siamezi – în tandem – Dan Barna – ca viitor președinte al României și Dacian Julien Cioloș ca posibil viitor prim ministru. Tot al României. Deși a mai fost odată și a condus Guvernul ZERO! Mărturisesc deschis că descoperitorul ideii că clasicul literaturii române și contemporanul nostru Ion Luca Caragiale ar putea fi strategul de campanie al susținătorilor Laurei Codruța Kovesi pentru șefia încă nenăscutului Parchet European este publicistul Șerban Cionoff. În editorialul său de vinerea trecută din Jurnalul Național. În această campanie susținută de forțe oculte, de încă Preș. Klaus Werner Iohannis și de însuși Sică Mandolină. Mai marele peste lista Noului PNL, partidulețul prezidențial fost liberal și actual (im)popular, ca membru al PPE! Cum noi nu cunoaștem reacția lui Emmanuel Macron, care sigur are treburi mai serioase pe agenda sa zilnică, iar până joia trecută site-ul Administrației Prezidențiale a Franței nu șoptise o vorbuliță despre posibila convorbire telefonică între Iohannis și Macron dați-ne voie să ne îndoim de veridicitatea ziselor lui Dacian Julien Cioloș și chiar ale lui Klaus Werner Iohannis.
Și să credem că ne aflăm în plin Caragiale, cu al său personaj emblematic Ghiță Pristanda care-a ne-a rămas celebru cu spusele: „Curat constituțional! Muzica! Muzica!”
ION PREDOȘANU
P.S. A ieșit din Spitalul Cantacuzino doamna Gabriela Firea-Pandele, Primar general al Bucureștilor, și crede că nu-i conflictuală. Dar s-a certat cu Liviu Dragnea și e pe cale s-o facă și cu Viorica Dăncilă, președinte al PSD și prim-ministru al României. Cică dacă nu va fi propusă ea, Firea, drept candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, ceva nu e în regulă. Numai ea are dreptate, iar ceilalți nu. Și aici ne aflăm tot în plin Caragiale! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here