Ca la noi, la nimeni – Autovindecarea din Duminica Orbului!

346

Cu vreo 26 de ani în urmă, pe 20 mai, au fost primele alegeri libere şi democratice pentru prima dată după 1989. Pe atunci, primarii erau puşi în scaun de FSN, iar în 1990 s-a ales preşedintele României. Că a fost bine sau mai ales rău, istoria va judeca. Ca o scuză, în a cincea zi de duminică, după cea a Învierii, s-a nimerit acel prăpăstios 20 mai 1990. Ca un optimist incurabil, trag nădejde ca în Duminica a VI-a după Paşti (a Orbului din naştere), cum s-a nimerit să cadă ziua alegerilor locale, lumea să se mai fi dezgheţat la cap.
Timpul probabil anunţa, în Duminica Orbului din naştere, şi la Bucureşti vreme frumoasă, cu cer variabil până spre seară şi mai ales noaptea, când s-au adunat norii şi se prevedeau ploi zgomotoase. Fără vreo legătură cu vremea numărării voturilor. Totuşi, membrii secţiilor de votare nu au părăsit locul numărării voturilor care dau aleşii locali – primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni – pentru următorii patru ani. Ca şi în ţară.
Din nefericire, Partidul DNA a mers cu motoarele turate la maximum. Chiar dacă ţintele păreau a fi unele politice, chemările la DNA fie ele cu cătuşe, apoi arestul la domiciliu – mai rar arest preventiv, destul de nedemocratic şi valabil doar în cazurile de pericol public! – le-a creat unora aura oamenilor de neînlocuit, în opinia lor şi cu largheţea Legii electorale. Sper ca un celebru caz precum Mariean Vanghelie, de la Sectorul 5 al Bucureştilor, ca să dau numai un exemplu, să fi ajuns cu oiştea-n gard. Într-un gard din cartierul Ferentari, care-i plin de străzi neasfaltate şi fără canalizare. Aşa ceva mai rar şi, din câte ştiu, pe la noi, prin Gorj, „nu se există!”
Spre binele comunităţilor, n-ar fi rău ca noile variante ale unor mai vechi zicale să fie pe cale de dispariţie. Ca în locul aceleia: „Să moară capra vecinului!” se instaurase alta în care se prefera moartea caprei noastre. Iar cică lupul nu mai mânca pe cei trei iezi ai caprei, ci chiar capra toată. Despre aceia cu cine fură azi un ou, mâine va fura un bou, primarii o schimbaseră în furatul boului. Din care bou da jumătate justiţiarilor şi mai rămânea şi el cu cealaltă jumătate. Ca în cazul senatorului PNL, ajuns mai nou la ALDE, Dian Popescu. Scăpat doar cu o pedeapsă cu suspendare.
Cineva afirma că alegerile locale 2016 sunt mai diluate decât dezinfectanţii Hexi Pharma! Eu aş vrea să se înşele. Dar dacă are, cumva, dreptate? Oricum, rămân la părerea că dacă Justiţia nu lămureşte situaţiile create de furturile banului public din Sănătate ale celor de genul firmei Hexi Pharma şi ale dispariţiei misterioase a patronului Dan Condrea – despre care se zice că nu-i exclus să-şi fi privit moartea la televiziuni – până la alegerile parlamentare din decembrie anul acesta, atunci sigur că reînnoirea clasei politice se va amâna sine die.
Iar toate aceste neclarităţi şi încercări de manipulare vor aduce numai nemulţumiri şi mult, dar extrem de mult rău. Spre nenorocirea bietei Colonii numită încă România! De care cuplului Iohannis-Cioloş nu-i pasă nici cât negru sub unghie. Şi aşa, preşedintele Klaus Werner Iohannis e într-o vizită, aţi ghicit, în străinătate. Pregătindu-se pentru o alta la Olimpiada de la Rio de Janeiro. Unde nu va merge singur, ci cu Doamna Carmen. Tot Iohannis.
ION PREDOŞANU

P.S. Se înţelege că aceste consideraţii sunt comise cu mult înaintea primelor sondaje anunţate pentru ora 21,00 a Duminicii Orbului din naştere. (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here