Ca la noi, la nimeni – Amânarea CSAT-ului, amânarea Bugetului!

76

Judecătoarea Lia Savonea a fost validată de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii în funcția de președinte al CSM, fiind singura candidată pentru această funcție. De asemenea, Nicolae-Andrei Solomon a fost validat în poziția de vicepreședinte al CSM pentru anul 2019.
Doamna Lia Savonea a obținut 13 voturi pentru, trei împotrivă, iar alte trei voturi au fost declarate nule. Vicepreședintele Solomon a obținut 18 voturi pentru.
Curios, ministrul Justiției, Tudorel Toader, membru de drept al CSM, nu a participat la ședința de bilanț și nici la cea de alegeri. Motiv suficient ca președintele României, Klaus Werner Iohannis, să-l critice. Așa cum a făcut-o și cu legile justiției adoptate de Guvernul Dăncilă, găsite constituționale de Curtea Constituțională a României, promulgate și care pe el îl nemulțumesc. Doar este în campanie electorală. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a prezentat la sediul Consiliului abia după ce președintele Iohannis plecase, declarând că la ora 14.00 va trebui să fie la Parlament. Toader a evitat să precizeze de ce n-a participat la ședința de plen, unde s-a ales noua conducere a Consiliului.
*
O problemă rămasă în suspans este dezbaterea și votarea Bugetului de stat pe anul 2019, imposibilă din pricină că el nu a fost dezbătut în ședința CSAT de marți. Ședința s-a prelungit și președintele CSAT a amânat-o, la propunerea mai mmultor membri ai CSAT, pentru data de 19 decembrie. Este drept că votul în CSAT e consultativ, dar e musai ca acest vot să existe. Bugetul pe anul 2019 ar urma să fie votat abia anul viitor. Decizia ar fi fost luată de Guvernul Dăncilă. Sunt două motive invocate pentru decizia de a nu mai supune la vot în Parlament Proiectul de Buget pentru anul 2019.
Unul dintre motive este că lipsește avizul CSAT. Ședința de marți a Consiliului Suprem de Apărare a Țării a fost suspendată după trei ore și jumătate de discuții, iar o nouă ședință va avea loc pe 19 decembrie. Una dintre mize este bugetul instituțiilor din domeniul apărării.
Dacă avizul CSAT lipsește, bugetul ar putea fi atacat la Curtea constituțională a României. Un alt motiv e acela că majoritatea PSD-ALDE nu mai este la fel de puternică în Parlament, din pricina unor parlamentari care au plecat din PSD, din cauza conflictelor interne din partid.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că Proiectul de Buget pe 2019 nu va intra în ședința de Guvern de joi, întrucât lipsește avizul CSAT.
„S-a amânat ședința CSAT pentru data de 19 decembrie. Haideți să parcurgem acea ședință din data de 19 decembrie, care-ar fi pe agendă și punctul legal de búgetele celor șase structuri și după aceea vedem calendarul pe care îl putem parcurge într-un timp foarte scurt, dar cu o discuție pe buget amănunțită. Adică nu trebuie să facem pași rapizi fără să discutăm în Parlament un buget pentru țară și pentru un an foarte important”, a precizat Eugen Teodorovici. Și așa, sesiunea parlamentari este pe final, iar Noul PNL(în fapt, niște popular strânși în jurul celor de la fostul PDL!) au anunțat că, vineri, vor depune o Moțiune de cenzură. Este dreptul lor, chiar dacă nu au nicio șansă!
ION PREDOȘANU

P.S. Primul ministru al României, Viorica Dăncilă, după ce a fost la Bruxelles, unde președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker i-a făcut o primire rară, cu strângere de mână ce-l scoate din țâțâni pe Preș. Klaus Werner Iohannis, a prezentat și în plenul Parlamentului României stadiul pregătirilor Guvernului României pentru preluarea președinției rotative a Consiliului European, de la 1 ianuarie 2019. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here