Biserica mare şi cimitirul din Vâneaţă,1860 (III)

817

Cu trecerea timpului a fost nevoie de o biserică mai încăpătoare, cea din Căleşti, de lemn, fiind prea mică pentru un sat destul de mare din această zonă.
A fost ales un loc în mijlocul satului, la baza dealului Carpini, unde a fost construită o biserică mare, cu zid gros de 1 m., cu temelie de sâgă, cu cimitir în jur. (Foto 1)
img159Din pisania ce se găseşte deasupra uşii de la intrarea în pronaos aflăm: „Ziditusau această sfântă şi Dumnezeiască Biserică unde se prăznuieşte Hramul Sfinţii Voievozi Mihai şi Gavril şi sfântul Ierarh Nicolae. Din nou cu toată cheltuiala domnului Mihail Galeţescu cu soţia domnului Floarea unde ajutorându-l şi Staicu Vacariu şi Nicola Cocină, Constantin Vacariu, Dumitru Călescu, Dumitru Paraschivu.

img160Cu alergătură şi cu bani şi alţi blagostomici creştini de aici şi dupin alte părţi. Unde înfrumuseţându-se şi cu zugrăveala după cum se vede în zilele prea înălţatului nostru D. Alexandru Ioan Cuza întâiul stăpânitor al Principatelor Unite Moldova şi Valahiea- cu binecuvântarea preasfinţiei sale D. D.: Calinic Episcopul Râmnicului-1860 genarie, 25 Ziugraf Tudorache Marinescu. ”
„S-a reparat şi s-a curăţat zugrăveala în anul 1947 de către domnul Ion Andreescu cu concursul Preot paroh Ic Petre Ceauşu, ajutat de enoriaşii parohiei-preot executant fiind I. Keber din Tg.Jiu, protoereu PCS Ic. Stavrofor C. Popescu Paţica.
img161S-a refăcut în anul 1966 ”Pantocratorul” şi icoana hramului cu concursul pr. Paroh Semenescu Ion şi epitropului Constantin C. Verboncu şi ajutat de buni creştini din com. Pocruia. Pictor Gh. Bărbulescu”. (Foto 2)
O altă reparaţie şi retuşare a picturii a fost făcută în 1999 de pictorul Ion Bărăscu, sub conducerea preotului Viorel Virtici de la Parohia Pocruia.
După cum se vede, din pisanie, ctitorul principal este din satul Ungureni. De la cei bătrâni am auzit că familia Galeţescu a zidit această biserică în schimbul celei vechi, de lemn, construită de monahul Partenie în anul 1825, care ar fi aparţinut satului Pocruia.
Această biserică a fost demolată de locuitorii satului Ungureni şi construită cea actuală în anul 1922 şi sfinţită în 1932. Un fapt neobişnuit, în pisanie nu este trecut şi numele preotului care slujea în Pocruia la acea dată. Pe bolta de la intrarea este pictată Sf. Treime. (Foto3)
img162Ctitorii principali sunt pictaţi în pronaos.
Familia Galeţescu, pe peretele de la intrare (din vest), de-o parte şi de alta a uşii, ţine în mână macheta bisericii (Foto 4), în dreapta (sud) familia Staicu Vacariu (Foto 5) şi pe peretele din stânga (nord) familia Nicola Cocină (Foto 6), îmbrăcate în veşminte de epocă: bărbaţii pieptare şi cojoace deasupra, pe cap cârpe şi în picioare pantofi.
Bolta pronaosului este pictată cu Maica Domnului cu pruncul în braţe.(Foto 7). De-o parte şi de alta a uşii de la intrarea în naos sunt două icoane cu Maica Domnului şi Iisus Hristos, donate de familia Ion Andreescu.
img163La intrarea în naos te întâmpină, în faţă, catapeteasma (Foto 8), care are deasupra uşilor de la intrarea în altar trei rânduri de icoane: în primul rând, de sus, sunt proorocii; în al doilea rând sunt cei 12 apostoli cu Iisus Hristos, în mijloc şi în al treilea rând cele douăsprezece praznice împărăteşti care se dau la cununia tinerilor familii.
În faţă sunt: masa(prăznicarul) mărginită de icoana Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, donată de familia Toma şi Ecaterina Jerca în 1910, penticostarul cu 12 icoane aşezate pe 4 rânduri a câte 3, care se sărută, şi în părţile laterale două strane, unde se pun căţile bisericeşti pentru a fi citite în timpul slujbei.

img164Pe boltă este pictat Iisus Hristos înconjurat de sfinţi şi îngeri (Foto 9), pe peretele din vest sunt Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sf. Apostoli Petru şi Pavel care ţin în mână o biserică cu trei turle, deasupra lor şi a uşii este Cina cea de Taină (Foto 10); pe peretele din nord este pictat SF. M. M. Gheorghe, Sf. M. M. Filimon şi în colţ Sf. Ana.
Când intri în altar te întâmpină masa (Foto 11), bolta cu Maica Domnului ce ţine pruncul în braţe, deasupra căreia este Dumnezeu Tatăl; în dreapta Sf. Pr. David, un înger; în stânga Sf. Împ. Solomon şi Sf. Arh. Gavril (Foto 12).
Pe pereţi, începând din stânga (nord) spre dreapta (sud) sunt pictaţi: Sf. Ierarh Vasile cel Mare şi Sf. Ierarh Ioan (Foto 13); Sf. Ierarh Calinic şi Sf. Grigore şi alţi sfinţi (Foto 14).
Biserica are în jur cimitirul (Foto 1), în care-şi dorm somnul de veci cei care au trecut în lumea umbrelor după 1860.
În 1927, preotul Petre Ceauşu a împrejmuit cu zid cimitirul, în 1986 preotul Viorel Virtici l-a extins, l-a completat cu zid de piatră şi s-a şi ocupat în întregime.
Sub conducerea preotului Popescu Vasile Gheorghe şi cu ajutorul enoriaşilor din satul Pocruia, în anul 2013 s-a extins din nou, s-a împrejmuit cu gard de zid şi fier, care va satisface nevoile mulţi ani de acum înainte. Tot prin strădania preotului, cu ajutorul Primăriei oraşului Tismana în frunte cu primarul Buzianu Constantin, membrilor Consiliului Parohial şi enoriaşilor din parohie, în 2009 s-au realizat ample lucrări de renovare în interior şi exterior(gresie, schimbat mobilierul, în exterior reparat zidul, înlocuită tabla de pe acoperiş) şi construcţia centralei termice.
„În urma acestor lucrări a fost resfinţită în ziua de 25 aprilie 2010 de către Înalt Prea Sfinţitul Dr. Irineu Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei Protoiereu al protoieriei Tg. Jiu Nord, fiind P.C. Preot Vlădoiu Vasile, iar paroh fiind preotul Popescu Vasile Gheorghe, înconjuraţi de un ales sobor de preoţi şi diaconi.”(Actul de resfinţire) Foto 15,16.
O dorinţă, de multe decenii, ale enoriaşilor din com. Pocruia, de a se ridica un monument în memoria eroilor căzuţi pe câmpul de luptă în războaiele din: 1877, 1916-1919, 1940-1944 şi eroii căzuţi în misiuni ale armatei(Grindeanu Petre şi Ţintă Paul), s-a înfăptuit în ziua de 02-06-2011, când s-a dezvelit monumentul, cu o slujbă de pomenire oficiată de preotul Popescu Vasile Gheorghe (Foto 17, 18, 19).
Ultima lucrare la această biserică a fost recondiţionarea fântânii de lângă cimitir, construită de familia Ion Andreescu în memoria fiului, sublocotenent Jean Andreescu, decedat în al Doilea Război Mondial, de către familia Elena Nicolcescu, în memoria soţului său, dr. Nicolcescu Ilie, în mai 2015 (Foto 20 şi 21).
Pictura a fost realizată de Ecovescu Gheorghe şi Ecovescu Ana, pictori din Tg.Jiu.
Va urma
Gheorghe Călescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here