Asistenţă medicală continuă, în cinci localităţi gorjene

400

CabinetMedicalLa nivelul judeţului nostru există centre de permanenţă în cinci localităţi. Cătune, Mătăsari, Peştişani, Logreşti şi Samarineşti sunt localităţile unde cetăţenii primesc asistenţă medicală în aceste centre, la orice oră din zi şi din noapte, de la medicii de familie.

De la 1 iunie 2011, Ministerul Sănătăţii a impus reguli noi privind desfăşurarea activităţii medicilor de familie în centrele de permanenţă. Acestea au dus la flexibilizarea activităţii şi eliminarea disfuncţionalităţilor în organizarea unităţilor. Medicii de familie din Gorj, la fel ca ceilalţi din ţară, sunt obligaţi, prin lege, să asigure continuitatea asistenţei medicale în centrele de permanenţă. Pentru serviciile acordate în cadrul centrelor de permanenţă, medicii de familie vor fi retribuiţi, suplimentar, la nivelul unui salariu al medicului specialist în regim de gardă.

Cinci centre de permanenţă în Gorj

Conform reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în cinci localităţi din judeţul nostru există centre de permanenţă. “La nivelul judeţului nostru, la ora actuală, avem centre de permanenţă în localităţile: Cătune, Mătăsari, Peştişani, Logreşti şi Samarineşti”, a precizat Elena Piţian, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Practic, prin noile reglementări, în aceste centre este asigurată asistenţă medicală de către medicii de familie gorjeni începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15:00-08:00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se va efectua în intervalul 08:00-08:00, a doua zi. În ţară, după intrarea în vigoare a noilor reglementări privind centrele de permanenţă, astfel de centre au mai fost înfiinţate; totuşi, în judeţul nostru „nu vor mai fi înfiinţate alte centre de permanenţă, la nivelul judeţului nostru, în 2011”, după cum susţine reprezentanta DSP Gorj. De precizat că zonele în care se înfiinţează centre de permanenţă sunt stabilite de direcţiile de sănătate publică, cu acordul prealabil al caselor de asigurări de sănătate şi al consiliilor locale. În plus, trebuie subliniat faptul că până acum, prezenţa medicilor de familie nu era obligatorie în centrele de permanenţă. Noile modificări se motivează prin faptul că se doreşte accesul pacienţilor la servicii de asistenţă medicală primară indiferent de oră şi de zonă, reducerea numărului de solicitări la serviciile publice de ambulanţă, creşterea capacităţii de intervenţie a acestor servicii prin deplasările ambulanţelor la cazurile care sunt urgenţe reale, evitarea aglomerării structurilor de primiri urgenţe ale spitalelor, precum şi reducerea numărului de cazuri cu evoluţie nefavorabilă şi a deceselor a căror producere este favorizată prin neasigurarea în timp util a asistenţei medicale.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here