25 octombrie, zi de mare sărbătoare pentru Armata României

1665

Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959, care declară ziua de 25 octombrie ca „Ziua Forțelor Armate ale Republicii Populare Române”, publicat în Buletinul Oficial nr. 27 din 5 octombrie 1959.

După 23 august 1944, România a avut o contribuție substanțială la eforturile de război ale Națiunilor Unite. Armata română a realizat apărarea strategică a granițelor și a liniei temporare de demarcație româno-ungare din Crișana și Platoul Transilvaniei, impuse prin Dictatul de la Viena din 30 august 1940. Sub acoperirea strategică a românilor, trupele sovietice au parcurs aproximativ 1.000 de kilometri într-un timp foarte scurt și, fără să întâmpine rezistență, au trecut prin strâmtorile din Carpații Occidentali și Meridionali, în Ardeal. În toamna anului 1944, Armatele 1 și a 4-a române au fost angajate în ofensiva pentru eliberarea părții de nord-est a României. Obiectivul ofensivei a fost atins între 21 și 25 octombrie, când forțele inamice au fost alungate din orașele Carei și Satu Mare, dincolo de granița româno-ungară. Pentru eliberarea orașului Carei, a fost concepută o mare manevră de învăluire, cu patru divizii din Corpul 6 Armată, în timp ce Corpul 2 Armată împreună cu Divizia 11 Infanterie aveau să atace de la sud rezistența inamicului din Satu Mare. Atacul a început în seara zilei de 24 octombrie, iar militarii Regimentelor 34 și 40 Infanterie au angajat lupte de stradă, în aceeași noapte, iar în dimineața zilei de 25 octombrie au eliberat orașul Carei. Astfel, ostașii noștri, cu vitejie, curaj și spirit de sacrificiu, reușeau să elibereze și ultimele palme de pământ din teritoriul transilvan.
Sărbătorim la 25 octombrie 2020, 76 de ani de la eliberarea integrală a teritoriului României de către armata noastră, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și 16 ani de la intrarea României în NATO, un bun prilej așadar de a onora sacrificiile și implicarea tuturor celor care au apărat unitatea statului român și identitatea noastră națională. Parcursul euroatlantic și european al României s-a bazat și pe profesionalismul și seriozitatea militarilor care au participat la operații militare în afara teritoriului național, acolo unde interesele țării noastre o cereau, alături de aliații noștri.
În principalele garnizoane din țară, dar și în statele în care România are acreditați atașați ai apărării și în bazele militare din teatrele de operații unde sunt dislocați militarii români, Ziua Armatei României va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări culturale și ceremonialuri militar-religioase.
Astăzi, mai mult ca oricând, înțelegem că Armata României a contribuit în mod decisiv la apărarea ființei naționale în cele mai dificile momente ale istoriei noastre, prin misiunile executate în cele mai grele teatre de operații ale lumii, prin seriozitatea și eficiența cu care și-a asumat sarcinile modernizării propriei instituții în îndeplinirea obiectivului de aderare a țării noastre la NATO.
Militarii noștri, cei care astăzi își îndeplinesc misiunile în țară sau în cadrul coalițiilor sau alianțelor internaționale, dovedesc că spiritul de sacrificiu este o trăsătură de caracter a poporului român și, prin îndeplinirea misiunilor la cele mai înalte standarde, rămân cei mai importanți ambasadori ai României în lume. Din păcate, peste 30 de militari ai Armatei României au plătit cu sânge participarea la misiunile din teatrele de operații, sacrificiul lor nefiind în zadar.
Suntem datori să le păstrăm memoria vie și să nu le uităm faptele de vitejie.
Flacăra candelei recunoștinței naționale nu se va stinge niciodată la icoanele care veghează memoria eroilor armatei și națiunii române.
Dragi militari, activi, în rezervă sau în retragere, întreaga Românie vă mulțumește și vă aplaudă! Vă dorim multă sănătate, dumneavoastră și familiilor dumneavoastră! LA MULȚI ANI, ARMATEI ROMÂNIEI!”
La mulți ani, dragi militari! La mulți ani, Armatei Române!
Lt. col. (r.) Gheorghe BUȘE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here