“Acţiunea” Vama Siret, praf în ochii românilor!

248

foto predo 2Nu ştiu cum se face, dar la noi se lansează tot felul de campanii (in)abil regizate. La fel ca-n vremea comunismului vicotrios. S-au arătat nemulţumiţi de micşorarea drastică a pensiilor militarilor în rezervă?

Nu-i nimic, la TVR au apărut subofiţerii de care povestea preşedintele Traian Băsescu că sunt baza armatei ţării şi că acestora, conform propriilor declaraţii aranjate, li s-au mărit pensiile la recalculare. Nici Radio România Actualităţi nu s-a lăsat mai prejos. Doar e condusă ca şi TVR-ul tot de portocalii şi acoliţii lor(UDMR, în cazul de faţă!).

Fusese chemat la raport, la Parlamentul european, preşedintele Traian Băsescu şi i se spusese despre corupţia şi justiţia din România, pricini ale neaderării ţării la selectul Spaţiu Schengen. E bine, atotputernicul ştia ce se va întâmpla şi a scăpat un porumbel din gură: “Aşteptaţi să vedeţi cum securizăm graniţele, ce se va întâmpla prin februarie!” Şi, într-un fel, chiar credea că îi va convinge pe cei din Parlamentul Europei de bunele intenţii ale regimului Băsescu! Ştia încă de atunci că există corupţie în stil mare – de genul mafiot – la graniţele de vest ale Uniunii Europene. Contrabanda funcţionează de ani şi ani. Ce s-a petrecut cu vameşii şi poliţia de graniţă de la Vama Siret nu diferă de ce se ştie clar că se-ntâmplă mai peste tot. Numai că e greu să-i convingă pe cei de la Bruxelles ori Strasbourg că graniţele României ar fi sigure.

Tatăl unui locotenent-colonel din sistem, pe la Nădlac, s-a speriat când a văzut ce are fiul său în magazie! Nu-i venea să creadă! Ei bine, la Nădlac se fură în draci şi n-o fac ăi cu grade mari. Dar, cică, inclusiv femeia de serviciu a Vamei Nădlac îşi primeşte dreptul. Omul este de acord că există corupţie, dar nu le rămâne lucrătorilor chiar tot din contrabandă. Acceptă că 60% merge spre marii mahări. Şi mai acceptă că toţi fac parte din structurile Guvernului şi ale PDL.

E greu să le plângi de milă arestaţilor, întrucât au furat. Şi se ştia demult că cu asta se ocupă. Arestarea lor în februarie fusese prevăzută şi anunţată de preşedintele Traian Băsescu încă de la tribuna Parlamentului Europei. Şi atunci, ce să credem, că el este un fel de “Cappo de tuti capi”? Orice este posibil. Săltarea celor de la Vama Siret s-a vrut un eveniment mediatic. Din care prostimea să vadă cum luptă heirupist Guvernul Băsescu-Boc cu corupţia şi contrabanda. Care contrabandă aduce mulţi bani în visteria PDL-ului. Bani necesari câştigării şi fraudării viitoarelor alegeri.

La întrebări de genul, de ce nu s-au făcut arestări şi la Vama Nădlac, la Vama Vărşand, ori la Vama Stamora Moraviţa, pe unde ar veni marfă bună (nu doar ţigări ca pe la Vama Siret), tot de contrabandă, din Occident, nu-i aşa greu de răspuns. E posibil ca grănicerii şi vameşii din vestul României să cotizeze, cumva, către Gheorghe Falcă, finul Naşului. Marele mahăr de la Arad şi un apropiat al Băsescului. S-ar putea să le vină şi acestora rândul. Dar nu acum, ci probabil din 2014 încolo. După căderea lui Băsescu!

Deocamdată, cele petrecute la Vama Siret nu-s altceva decât nişte demonstraţii de vigilenţă mincinoasă. Iar arestaţii numai nişte victime, efemere, ale neaderării României la Spaţiul Schengen. Vor fi făcuţi scăpaţi, doar au cotizat la PDL din greu, şi ne vom trezi cu ei la alte vămi, nu peste mult timp.

Praful în ochi nu ţine la lumea selectă din Spaţiul Schengen şi-i păcăleşte doar pe ageamiii care mai cred, din neştiinţă ori din interes, în portocaliii lui Zeus.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here